Sørnett

- Integrering er viktig for samfunnet

ENGASJERT: Nima Nemati mener integrering er viktig. Foto: Herman Folvik.

ENGASJERT: Nima Nemati mener integrering er viktig. Foto: Herman Folvik.

Svært mange av de fremmøtte som lyttet til Leo Ajkics (31) prat om integrering var unge. Nima Nemati (16) og den yngre generasjonen mener integrering er et viktig tema.

Publisert:

- Det var veldig engasjerende å høre på Leo. Han har en interessant historie og det er fint at han oppfordrer til integrering, sier Nima Nemati etter at integreringspraten med Ajkic i regi av «Agder for alle» er avsluttet.

Eleven ved Tangen videregående skole er selv fra Iran, men er født og oppvokst i Norge, så han har ikke gått den samme integreringen som Ajkic. Likevel har han merket noe til skepsis blant norske folk, men Nemati skryter av nordmenn.

- Jeg synes det har vært fint å vokse opp i Norge. Integrering er viktig for samfunnet, og alle må hjelpe til, sier 16-åringen.

Fornøyd Leo

Ajkic satte pris på at det så mange av tilhørerne i Kilden var unge.

- Det er kult å se at de bryr seg og hører på det jeg sier.  Jeg håper de hørte og lærte mye, sier TV-profilen fra NRK.

Han tror integreringen bare kommer til å gå bedre og bedre for seg etter hvor eldre de unge blir.

- Det er fordi flere og flere kjenner folk som er integrert og er fra utlandet. Alle kjenner en eller annen utlending nå, så integreringen vil bli bedre, sier Ajkic.

[img128218_2LM]

- Integreringen vil bli bedre

Sosialantropolog og forsker ved Agderforskning, Eugene Guribye, synes det var viktig at de unge kom til Kilden for å delta på denne integreringspraten.

- At så mange ungdommer kom er jo helt strålende. Det er jo de som er fremtiden vår. Jeg tror det er godt at de fikk høre på Leo også. Han sier mye rett fra levra og har gått en alternativ form for integrering, sier Guribye.

Forskningen hans på integrering tar for seg de personene som har hatt en suksessrik integrering, slik Ajkic kan sies å ha hatt med sin TV-karriere. Guribye tror også integreringen vil bare bli bedre og bedre.

- Ja, vi lærer stadig mer og vi ser at de unge er gode på integrering. Slik vil det fortsette i fremtiden tror jeg, men det kan komme noen nye problemer som vi ikke har hatt før. Det er viktig at hele samfunnet bidrar, det er den eneste veien som funker for integrering. Man blir ikke integrert av å sitte på et kontor.

- En utrolig historie

En annen elev ved Tangen videregående skole, Micheal Huynh (16), likte også integreringspraten til Ajkic.

- Det var gøy å høre på. Han har en utrolig historie. Jeg hadde ikke klart å gå på fem skoler på fem år, slik han gjorde.

[img128218_3LM]

Huynh lot seg inspirere.

- Jeg tenker jo litt på hva jeg kan gjøre, og hvor mange dører jeg kan gå.

Hans medelev Nemati sier at han også tar med seg mange av Ajkics ord hjem.

- Det han sa om å bygge nettverk, og hvordan man skal utnytte det, synes jeg var viktig. Det er om å gjøre å ha flest mulig venner, sier Nemati.