Sørnett

- Jeg hadde mine tvil

Riham Abdelhay (17). Etter fjorårets deltagelse i gruppedans, kjører hun på som solodanser i år. Foto: Silje Alden

Riham Abdelhay (17). Etter fjorårets deltagelse i gruppedans, kjører hun på som solodanser i år. Foto: Silje Alden

Låten “Easy to love” spilles, og Riham Abdelhay (17) svever over dansegulvet. Hun trener for å nå toppen i årets UKM.

Publisert:

- Jeg skal vise moderne dans som jeg skal lage selv. Dans er på en måte det som kjennetegner meg, og det er det jeg liker best. Det er så deilig å danse moderne dans, fordi det er ingen fasit på hva som er riktig eller feil. Det er du som lager dansebevegelsene helt selv, forteller hun.

Abdelhay har danset i nærmere to år, og etter hennes deltagelse i gruppedans under fjorårets konkurranse, stiller hun alene under lyskasteren. Dansen har landet tittelen «Fri» og skal gå på løpende bånd i 1min 30 sek. 

[img217889_2RM]

Hva er historien bak dansen? 

- Det å være fri, at det ikke er noe fasit svar på hvordan det skal være, sier hun. 

Dansen er personlig for Abdelhay, og hun gru-gleder seg til premieredatoen.  

Når den stålsatte danseren står bak sceneteppet er stressnivået oppe, og hun kjenner at nervene er i høyspenn.

- Jeg blir veldig stresset, spesielt nå som jeg skal danse helt alene. Samtidig så vet jeg at jeg kommer til å få en mestringsfølelse etter jeg har gjort det. Når jeg har gjort det, er det veldig deilig, smiler Abdelhay.

Den unge danseren hadde sine tvil om hun skulle våge å gjøre dette alene, men etter noen runder med seg selv, kom hun fram til at dette var noe hun måtte gjøre for seg selv. 

Årets UKM vil bli gjennomført på en korona-vennlig måte, og vil sendes på UKM TV. Deltakerne vil på forhånd ha spilt inn video av opptreden, og satt sammen til et talkshow.

- Det vil bli mindre skummelt da, og det er en bra løsning. Men personlig er det bedre med fysisk publikum, forteller hun.  

[img217889_3LF]

- Det er en perfekt mulighet for ungdom å vise det de liker og er gode på

Hva vil du si til de som vurdere å delta? 

- Just do it, bare gå for det. Du har ingenting å tape, vi lever bare en gang, smiler hun og oppfordrer til å delta.  

Koregrafien er ikke ferdig, men hun forteller at hun har noen ideer om hva hun skal gjøre. Hun holder kortene tett inn til brystet, og vil ikke avsløre hvordan dansen skal gå for seg.

- Det må dere vente å se, flirer hun.

[img217889_4LF]

[img217889_5LF]

Vil synge seg til landsfinalen

Thea Ljunggren (18) og Amanda Winsjansen (18) skal sjarmere dommerne med sine klokkeklare vokaler gjennom låten «Fall in line» fra pop-ikonet Christina Aguilera. De stiftet et tett vennskap da de startet på musikklinjen på Vågsbygd Videregående skole.  

- Vi elsker å synge sammen, og har sunget mye sammen det siste halvåret, sier de.

Med sine lystbetonte stemmer, og vakker gjenklang, er de to jentene mer enn klar for UKM festivalen. Sangen de har valgt er en låt de har sunget sammen før, og ligger hjertet nærme.

- Så syntes vi det er ganske kult at det blir sunget som en duo, forteller de.  

Jentene forteller at sang har vært deres hverdagskost gjennom oppveksten.  

[img217889_6LF]

- Vi begynte å synge sammen i begynnelsen av videregående, og nå går vi 2 året, så 1 og et halvt år nå, sier Winsjansen.  

Hva er favorittsjangeren å synge?

- Jeg liker best powerballader, som ofte avslutter med et stort trøkk, sier Winsjansen 

Ljunggren forteller at hun liker mye forskjellig, men at når hun skal opptre lander valget ofte på ballader og mer roligere sanger.

-Jeg synger når jeg spiser, dusjer, og overalt egentlig

Winsjansen sier seg enig, og legger til:

- Vi synger til hverandre, det er nesten som språket vårt.

Det er Ljunggren sin jomfrutur til UKM i år, men ved sin side har hun scenevante Winsjansen som har vært med mange ganger før.

[img217889_7LM]

Hvorfor vil dere være med på UKM? 

- Jeg synes det er en veldig fin plass å komme å vise hva jeg liker å holde på med. Så gir de gode tilbakemeldinger på hva jeg kan gjøre bedre og hva jeg gjør bra, da lærer jeg noe også. Og selvfølgelig at jeg får muligheten til å synge på en scene der det er skikkelig god lyd, og band, sier Winsjansen. 

- Det er jo egentlig bare gøy å vise seg fram, sier Ljunggren.  

Før de skal på scenen er de spente, og stor del av fokuset går til det å huske teksten. 

Har dere et mål om å vinne? 

- Det hadde vært sykt gøy å komme til landsfinalen, men vi vet jo det at det er veldig mange flinke. Men det er jo alltid et mål, det første målet må jo være å komme til fylkesfinalen, sier Winsjansen 

Ikke alle stjernene står i rampelyset. I bakgrunn av arrangementet jobber frivillige ungdommer som både teknikere, nettreportere, konferansierer og fotografer på programmet. 

18 år gamle Eline Helle Eidså trer inn i nyåret som leder for de unge arrangørene.  

- Jeg begynte som arrangør for fem år siden, fordi jeg fikk vite at det var pizza på møtene, sier hun å bryter ut i latter. Hun fortsetter: Men etter det så fant jeg ut at jeg likte å jobbe med kultur og ungdom, og det å kunne arrangere, planlegge og møte andre mennesker.

Lang periode som arrangør

[img217889_8RM]

Jobben hennes er å passe på at alle gjør den jobben de skal, og sette sammen timeplan for hvem som er hvor og når. Hun hjelper også deltagerne med å føle seg trygge. Som følge av korona har hun måttet snudd litt på arbeidet, og fokusert mye på sosiale medier. Fremtiden i UKM ser lys ut for Eidså. Hun sikter seg opp mot rollen som veteranarrangør når hun fyller 20 år.  

- Da hjelper man de som nylig har blitt arrangører, sier hun. 

Hva er det beste med UKM? 

- Det at man har en familie, det er alltid noen du kan møte og prate med, du har folk rundt deg til alle tider, og bygger en liten familie rundt de du møter, sier Eidså. 

Winsjansen forteller at det beste med UKM er samværet, og at alle kan bidra med det de liker å gjøre. Hun fortsetter:

- Det ikke er noe filter, man kan gjøre det man vil. Hun forteller videre at alle er velkommen, og at det ikke har noe å si hvilke bakgrunn du har, men at på UKM er det mennesket som er i fokus.  

Ljunggren sier seg enig og legger til:

- Jeg synes UKM er kjempebra, det er gøy at det er noe alle kan bidra med.

Miljøet på UKM får ingenting annet enn skryt.

- Det er et veldig positivt miljø. Du møter alltid noen som driver med det samme, eller noen som liker det du holder på med og vil lære mer om det. Du lærer utrolig mye om andre, og om deg selv bare av å prate med de andre, sier Eidså. 

Mange år som deltaker

Den unge arrangøren har deltatt mange ganger. Hun har stilt med kunstinnslag, litteratur, sang, og noe litt mer litt utenfor boksen.  

- Meg og en venninne ville gjøre noe kreativt, så vi pratet med litt med en annen arrangør, også kledde han seg i helt hvitt tøy, mens vi kastet maling på han, og egentlig bare hoppet rundt til musikken, forklarer hun.  

Eidså skal ut igjen i søkelyset i år. Hun gleder seg, men kommer ikke foruten nervøsiteten.

- Men det er jeg litt glad for, fordi jeg kan kjenne på meg selv hvor nervøs jeg kan bli, og kunne hjelpe andre deltakere og føle seg tryggere, forteller arrangøren.

I år skal hun fremføre et dikt som handler om hennes oppvekst.

- Det handler om at jeg gikk gjennom en tøff tid, men fant en plass hvor jeg er trygg og har en familie, og det er Samsen, sier hun med hjertet på bordet.

Her tester hun ut en sang i høyere tempo.

https://youtu.be/wGyvfXddAiA

Videon er hentet fra en tidligere opptreden.

[video width="720" height="1280" mp4="https://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/2021/02/video-1611947936.mp4"][/video]

[faktaboks]