Sørnett

Fortviler:

- Jeg har drevet med boksing i mange år og kan ikke forstå hvorfor MMA er ulovlig

Trener Frank Dale (48) og elev Saman Bye Rostami (24).
 Foto: Andreas Wasenius

Trener Frank Dale (48) og elev Saman Bye Rostami (24). Foto: Andreas Wasenius

Norge er et av kun to land i verden som ikke tillater profesjonelle MMA-kamper. Saman Bye Rostami (24) og trener Frank Dale (48) på Spartacus MMA i Vennesla er tydelig i sin tale, nå må endring til!

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2024 kl 14:09

Knockout-loven

Knockout-loven tredde i kraft i 2002. Loven sier at all kampaktivitet med knockout er forbudt. I MMA, betyr knockout at motstander må avbryte kamp på grunn av slag til hodet som resulterer i bevisthetstap.

Rostami mener loven er utrolig kjip, da den legger begrensinger på sporten i form av at mange dyktige og talentfulle utøvere ikke får oppfylt drømmen om å drive med profesjonell kampsport.

- Jeg har drevet med boksing i mange år og kan ikke forstå hvorfor MMA er ulovlig, fortviler Dale.

Både Rostami og Dale understreker at det er politikerne både lokalt og nasjonalt som må sette MMA på agendaen hvis en endring skal skje.

- De må sette seg ned og ville, de må se på sporten og sammenligne med andre idretter. Hvis de ser på skadeomfanget, vil de se at det er mange ekstremsporter og andre idretter med langt høyere risiko, utdyper Dale.

Potensialet er der

Rostami under sparring.
 Foto: Andreas Wasenius

Rostami under sparring. Foto: Andreas Wasenius

Når Sørnett besøker Spartacus-gymmen, er det liten tvil om at det er mange unge og talentfulle gutter som ønsker å hevde seg innen sporten, men i dag er ikke rammene for satsing i Norge til stede.

- Det er tøft å skulle satse når en må bruke flere tusen kroner av egen lomme uten å tjene noe på det, forteller en oppgitt Rostami.

Norske fightere må i dag reise til land som Sverige, Danmark og England hvis de ønsker å gå kamp. Uten statlig dekning og økonomiske rammer blir det derfor vanskelig å følge drømmen.

- Jeg er hundre prosent sikker på at Norge kan levere verdensklasse-fightere, bare se på Jack Hermansson, sier Rostami.

Stigma rundt MMA

Mange ser på sporten med stigmatiserende øyne og dette gjør at MMA har fått et dårlig rykte.

- Folk tror vi bare kommer hit for å sloss og at vi driver med hanekamp, forklarer Rostami.

Rostami mener at folk ikke har nok kunnskap om sporten.

Saman Bye Rostami.
 Foto: Andreas Wasenius

Saman Bye Rostami. Foto: Andreas Wasenius


- Folk skjønner det når de kommer hit, vi ser ikke på sporten som slåssing, men idrett. De må se elementene og forstå historien bak.

Dale er opptatt av å vise at MMA er en idrett for de med sterk individuell struktur og gode holdninger.

- De beste guttene, de fineste guttene og de som oppfører seg ordentlig kommer hit. Her er alle like og ingen er utagerende eller voldelig.