Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Abebech Wolde, leder i EMWA. Foto: Silje Rognsvåg
Abebech Wolde i EMWA kjemper for at kvinner i etiopiske medier skal få en bedre hverdag. - Vi ønsker å gjøre dem synlige, sier hun.
Silje Rognsvåg
Publisert: 18.01.2010 kl 22:29
- Man finner ikke kvinnelige journalister i toppstillinger i Etiopia, de får ikke slike posisjoner, sier Abebech Wolde, leder av Ethiopian Media Women’s Association (EMWA).
- Det er bare én kvinnelig redaktør i ett statlig magasin.
Pressefriheten i Etiopia er innskrenket og journalistene er ikke blant de mest ansette på rangstigen.
I tillegg kan kvinner i medier slite med å bli tatt seriøst av mannlige kollegaer, ifølge Den norske ambassaden i Etiopia.
Derfor har EMWA siden 1997 arbeidet for kvinnelige journalisters rettigheter og deres muligheter til profesjonell opplæring. Blant annet er utveksling til redaksjoner i andre land en viktig del av dette.
Organisasjonen har rundt 200 medlemmer fra både statlige og private medier.
- Hva er det største dere har oppnådd så langt?
- Å ha bygd opp en organisasjon med så mange medlemmer og kvinnelige journalister. Dessuten har vi vært med på å bryte ned veggen mellom statlige og private medier, forteller Wolde.
[img9264_2LM]
Lobbyvirksomhet Medieorganisasjonen driver lobbyvirksomhet når nye lover om media skal vedtas i Etiopia, blant annet for å øke kjønnsnøytral språkbruk. - Vi har for eksempel hatt innflytelse på språkbruken i offentlighetsloven slik at den ble mer kjønnsnøytral, sier Wolde.
EMWA har i flere år samarbeidet med Fredskorpset, og har sendt journalister på utveksling til Kristiansand for å jobbe for NRK og Mediehøgskolen Gimlekollen.
- Utveksling er veldig bra, og viser at vi har mye til felles og at begge parter lærer noe. Det styrker selvsikkerheten å ha erfaringer å bidra med i et "utviklet" land, sier Wolde, som selv har vært i Norge fire ganger.
- Hva er EMWAs mål for de neste årene?
- Vi ønsker å gjøre kvinnelige journalister synlige i etiopiske medier, samt gjøre bruk av ekspertisen vår.