Sørnett

Jobber på spreng for å bli ferdige til 17.mai

Avdelingsleder Kristin Tvedtheien kjenner veldig godt på de travle dagene. Foto: Hanne Elin Kvitvær

Avdelingsleder Kristin Tvedtheien kjenner veldig godt på de travle dagene. Foto: Hanne Elin Kvitvær

Det er travle dager hos Husfliden i Kristiansand. Før 17.mai skal 130 bunader være klare.

Publisert:

- Man merker jo at man ikke har feiret 17. mai på lenge.

Det forteller avdelingsleder Kristin Tvedtheien. Hos Husfliden har de mange bunader som skal ut denne våren. Alle bunadene her blir sydd til personlige mål. I denne butikken har de bunader fra Vest-Agder, både for damer og herrer.

[img231398_2RM]

- Det er mange som skal ha bunader nå, sier Tvedtheien.

Hun forteller videre at det er mange som kommer til butikken for å sy om bunaden, eller fikse på den bunaden de allerede har. Men det er også kunder som kjøper bunader til 17. mai eller til konfirmasjonen.

Camilla Agre Mortensen er opptatt med å sy en Vest-Agder bunadsvest. Hun forteller at de har bestillingstid, som betyr at butikken har over 130 bunader å gjøre klare før 17. mai.

- Det er travle tider, bekrefter Mortensen.

 

[img231398_3LM]

Bunad til over 100.000 kroner

Bunader kan variere fra 20.000 kroner opp til 70.000 kroner. Hos Husfliden har de en spesiell bunad som koster litt mer enn det normale. Denne rekonstruerte bunaden er laget av gamle kopier akkurat som de fra 1810. Dette var før symaskinen ble oppfunnet, så denne bunaden blir sydd for hånd.

- Den koster jo selvfølgelig mer enn de andre. Denne er det bare håndarbeid på, forteller Tvedtheien.

 

 

Håndlagete søljer.

[img231398_4RM]

Hos Gullsmed Berglihn opplever de også stor pågang i butikken nå før 17. mai. Hos dem blir det solgt mye bunadsølv og tilbehør.

- Det er fordi en veldig stor andel av konfirmanter får bunad, og da gis det gjerne bunadsølv, forteller dagligleder Svein Berglihn.

Berglihn forteller videre at butikken har en kjempestor bunadsavdeling. Der har de to lokale sølvsmeder som lager bunadsølvet for hånd. Her lages de helt fra bunden av, der en sølje kan ha opp til 500 deler.