Klargjør siden...
Sørnett

Journalister som risikerer livet

Faksimile: Flickr

Faksimile: Flickr

Nimrod Taabu som har jobbet som journalist i over 16 år, snakker ut om de daglige utfordringene ved å være journalist.

Publisert:

Trå varsomt
Tidligere under valget i august, ble okkupasjonsleder Raila Odinga beskylt for å ha drevet korrupsjon med valgstemmene, oppsummerer Taabu. Videre mener han at dersom enda en minister skulle blitt anklaget, ville ikke regjeringen ha beskyttet han.
- Media hadde hatt overtaket, og ville lagt frem historien til publikum. Som der igjen også har en stor makt. Vi ønsker et ærlig og redelig land, det samme gjør samfunnet, sier Taabu påståelig.

Hvis enda en minister blir anklaget for korrupsjon, vil ikke regjeringen i dag beskytte han fordi media har en måte og fremheve historien og bringe den til publikum. Det vil si at ministeren og hans sekretærer vil være fult ansvarlige for sine handlinger, i korrupsjon og i mange andre handlinger. Som journalist er det derfor ekstra viktig at en trår varsomt, og er helt sikker i det du skriver. Hvis ikke kan det føre deg i trøbbel.

- Kan du fortelle om noe av de daglige utfordringene med å være en journalist?
- Jeg kan gi deg et eksempel som hendte i dag. Vi skulle dekke et arrangement der den nye politiske lederen, Uhuru Kenyatta, skulle gjøre en kunngjøring etter valget, og en journalist ble angrepet fordi han ble anklaget for å ha fordommer på tv sendingen.

- Noen i det politiske partiet anklaget dem for å drive ”baias- reporting”, altså å lene seg til regjeringen og ikke opposisjonen, forteller Taabu.

Videre forteller han at det nylige har oppstått situasjoner der opposisjonen i landet fått folket til å boikotte presidentvalget, og derfor var det demonstrasjoner.
- Demonstrasjoner som vi måtte være midt oppe i, midt mellom politiet og demonstrantene, der vi ble angrepet med vold og med tåregass. Det var en utfordrende tid, men mest av alt har det vært interessant. Hver dag er forskjellig, men vi liker det.

Miljøet gjør det vanskelig
Nimrod Taabu forteller at det finnes steder i Nairobi som man ikke kan dekke på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Arrangementer på natten eller i løpet av dagen kan bli problematisk, fordi det er så mange gjenger som forhindrer deg i å dele historiene om ulike samfunnsproblemer.

World Press Freedom indexen på rsf.org melder om at en av årsakene til at pressefriheten i Kenya har sunket, er angrep av terrorgruppen Al-shabaab. Dette er en stor faktor som er med på å senke ytringsfriheten, men dette stopper ikke Kenyanske journalister forteller han.

- På en eller annen måte finner i en vei forbi disse utfordringene. Vi finner alltid en eller annen løsning.

Les også
Oppgave 1: Et politisk kaos
Oppgave 2: http://sornett.no/?p=169503&preview=true ">Et demokrati i utvikling
Oppgave 3: Uoppklart drap på Kenyansk redaktør
Oppgave 3: Fryktløs stemme mot regjeringen
Oppgave 3: Journalister risikerer livet
Oppgave 4: Våpen mot hodet
Oppgave 5: http://sornett.no/?p=168949&preview=true">Kenya i det norske mediebildet