Sørnett

- Kanskje verdens største miljøskandale

Bjørn Engen avbildet på fylkesutvalgsmøtet i Kristiansand 15. februar 2022.

Bjørn Engen avbildet på fylkesutvalgsmøtet i Kristiansand 15. februar 2022.

Bjørn Engen har engasjert seg i saken om forsøpling i lokalmiljøet i 35 år. Tirsdag møtte han i fylkesutvalget for å ta opp problematikken.

Publisert:

Saken oppdateres.

- Avfallet som kastes i naturen er farlig, og det er kanskje verdens største miljøskandale. I Norge dør årlig over tusen dyr, deriblant villdyr og dyr på beite. Dette skjer eksempelvis ved at dyr får i seg metall som kutter de opp innvendig. Disse må ofte avlives på grunn av smertene de opplever, sier Bjørn Engen.

Plasten som ender opp i havet er dessuten dødelig for livet under vann, fortsetter han.

Engen møtte opp i fylkesutvalgets møte i fylkeshuset tirsdag denne uken for å snakke til fylkespolitikerne om forsøplingen han ser langs veien når han er ute på jobb som bussjåfør.

Engen har vert politisk engasjert i en årrekke, nå med verv i Partiet De Kristne i Agder. Han sier problemet med forsøpling langs veiene har forverret seg de siste årene.

 

Ber politikerne ta grep

Engen har en rekke forslag til politikerne for hva de kan gjøre i kampen mot forsøpling.

Han mener at de først og fremst må stille strengere krav til aktører som tar på seg ryddingsoppdragene som legges ut på anbud. Han mener kvaliteten på ryddingen har tapt seg etter at disse jobbene ble lagt ut på anbud her i fylket.

Han sier og at siden politikerne har makt og forurensningsloven er på plass, så handler det bare om at vi følger med og stiller strenge krav til de som har ansvaret for opprydding.

- Vi kunne også tatt i bruk straffedømte som får tilbud om samfunnstjeneste til å plukke søppel, foreslår Engen.

Han liker også tanken på å sette opp skilt som advarer om klekkelige bøter til de som forsøpler.

-Litt slik som de gjør i USA, sier Engen med et smil om munnen.

Glad saken blir tatt opp

Fylkesvaraordfører Bjørn Ropstad (KrF) er enig med Engen i at dette er et problem man må gjøre noe med, og han mener det hjelper at folk som Engen engasjerer seg i saken.

- Som en del av løsningen kan vi oppfordre kommuner til å få grunnskolen til å delta i å ivareta lokalmiljøet. Ikke på E18 så klart, men hvor det lar seg gjøre, sier Ropstad. Han mener også at politikere må bli flinkere til å stille strenge krav til kontraktørene som tar på seg ryddeoppdragene i fylket.