Sørnett

Kaster 50.000 tonn mat hvert år

Vil ha matsentral: Hans Petter Horve i Miljøpartiet De Grønne, vil opprette matsentral i Kristiansand. Forslaget skal opp i bystyremøtet førstkommende onsdag. (arkivfoto)

Vil ha matsentral: Hans Petter Horve i Miljøpartiet De Grønne, vil opprette matsentral i Kristiansand. Forslaget skal opp i bystyremøtet førstkommende onsdag. (arkivfoto)

Hans Petter Horve i Miljøpartiet De Grønne mener en matsentral vil bidra til at mindre brukbar mat vil bli kastet.

Publisert:

- Jeg har alltid ment at det har vært synd at det kastes så mye mat i søpla, forteller Horve til Sørnett.

Både internasjonalt og nasjonalt, har det blitt opprettet matsentraler de siste årene. I Norge var matsentralen i Oslo den første i Norge.
- Og så langt den siste, legger Horve til.

Sliter med økonomien
Tanken bak en matsentral er at i stedet for at brukbar mat kastes, skal den samles inn fra butikkene og gis til sultne mennesker. Tall fra Norgesgruppen viser at dagligvarebransjen kaster store mengder mat hvert år.

Daglig leder i matsentralen i Oslo, Gjermund Stormoen, mener det er et godt tiltak. Men han innrømmer at sentralen i Oslo ikke går helt på skinner enda.
- Vi sliter med økonomien, sier han.

Skeptisk til opprettelse

Stormoen er skeptisk til opprettelsen av en matsentral i Kristiansand. Han peker på at det allerede finnes en matstasjon i regionen, som skal dekke det samme området som en ny matsentral vil gjøre.
- Men det er veldig bra at kommunen og politikerne kommer med initiativet, mener han.
Han foreslår i stedet at kommunen bevilger en viss sum til en matstasjon, og lar de frivillige organisasjonene tar seg av resten.

- Så får man heller vurdere behovet etter det. Det er sikkert sultne mennesker i Kristiansand også, sier han.

- Mange med dårlig inntekt

Hans Petter Horve framholder at kommunen blir nødt til å legge «penger på bordet» for å få opprettet sentralen. Han er ikke i tvil om behovet.
- Det er mange pensjonister med dårlig inntekt. Samtidig har vi uteliggere og rusmisbrukere, sier han.

Skal spises
Både Horve og Stormoen er imidlertid enige om at det både miljøvennlig og forbruksmessig er en «vinn-vinn-situasjon» å opprette en slik sentral.
- Mat skal spises, ikke kastes, sier de.

Forslaget til Horve vil bli tatt opp i bystyremøtet kommende onsdag.