Sørnett

KCK er rene

KONTRAKTSFESTET: Syklister som skriver kontrakt med KCK Elite skriver også under på at de tar avstand fra doping. (Foto: Carl Erik Quist)

KONTRAKTSFESTET: Syklister som skriver kontrakt med KCK Elite skriver også under på at de tar avstand fra doping. (Foto: Carl Erik Quist)

KCK er et rent idrettslag hvor alle på elitelaget må skrive under på at de er rene.

Publisert:

Kristiansand Cykle Klubb har aldri hatt syklister som har vært involvert i doping. De fokuserer mye på holdningsarbeid og å skape et bra miljø blant syklistene i klubben.

– Ingen i klubben har vært involvert i doping noensinne. Det er selvfølgelig veldig bra, og viser at holdningsarbeidet vårt hjelper, sier Per Inge Simonsen, daglig leder i KCK.

Sykkelklubben har fokusert mye på doping i det siste og var en av de første klubbene som ble et såkalt "Rent Idrettslag".

– Vi ble raskt med i Idrettsforbundets kampanje for en ren idrett. Utdøverne på topplan, altså elitelaget vårt, må signere kontrakt hvor det står at de ikke skal ha tilknytning til doping. Flere ganger har Antidoping Norge kommet og testet utdøverne våre på trening. De har også kommet på klubbkvelder for å informere om hvordan man holder seg unna forbudte legemiddelstoffer. Dermed får alle i klubben god oppfølging rundt doping. Dopere er ikke trygge selv i lille Kristiansand, forteller Simonsen.

Mistet ansikt
Sykkelsporten har mistet mye ansinitet de siste dagene. Lance Armstrong er verdenskjent for å bekjempe kreft, for så å vinne Tour de France sammenlagt sju år på rad. Nå er han avslørt som en juksemaker. Det samme er den tidligere norske proffsyklisten Steffen Kjærgaard.

– Jeg er av den oppfatning at sykkelsporten er en sport jeg elsker og vil kjempe for. Kjærgaard har gjort en kjempejobb med å jobbe mot doping i årene etter han la opp som syklist. Det gjør det hele ekstra trist. Dopingsakene er selvfølgelig leit, og det er ingenting som overrasker meg lenger. På en annen side er det lenge siden disse syklistene herjet. De unge som kommer opp nå har trolig et helt annet forhold til doping, sier Simonsen.

Tror på ren idrett
Han mener også sykkelsporten får litt vel mye tyn om dagen, og at det ikke er den eneste som sliter med dette problemet.

– Hvor var pressen da 12-14 friidrettsutdøvere ble utestengt fra OL i London grunnet doping? Og hva med de finske langrennsløperne? Sykkel har blitt en veldig populær idrett. Derfor får den mye oppmerksomhet. Hvis vi fortsetter med den jobben som gjøres nå, tror jeg på en ren idrett fremover. Da snakker jeg ikke bare om sykkel, men om hele idretten, forteller Simonsen.

– Bra arbeid i sør
Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, mener det arbeidet som gjøres mot doping på Sørlandet er strålende.

[img74888_2RS]

– KCK er et av lagene som er med i "Rent Idrettslag". Der bekrefter de at de er en ren klubb som har fokus på å forebygge doping. Men også Kristiansand kommune har bidratt mot doping. De har vedtatt at alle som skal trene på kommunale idrettsanlegg må registrere seg som et "Rent Idrettslag". Det er banebrytende og viser en genuin holdning mot doping, sier han til Sørnett.