Sørnett

- Kjør forsiktig og se opp for politiet

Inne på den lukkede Facebook-gruppen tilbyr sjåfører å kjøre passasjerer for en brøkdel av hva en taxi ville ha kostet. Foto: Facebook

Inne på den lukkede Facebook-gruppen tilbyr sjåfører å kjøre passasjerer for en brøkdel av hva en taxi ville ha kostet. Foto: Facebook

På Facebook-siden "Sjoførene i Agder" tilbyr sjåfører seg å kjøre passasjerer til en fjerdedel av det en taxitur koster.

Publisert:

Selv om det er det foregår prisforhandlnger på "Sjoførene i Agder", avviser administrator Steffen Schanke Olsen at dette er en side for pirattransport.

- Jeg startet gruppen for ett års tid siden for meg og mine bekjente ettersom taxi er så dyrt. Det var opprinnelig ment at vi gjorde hverandre tjenester ved å kjøre hverandre, uten penger involvert, hevder administratoren, som fram til sommeren 2013 var bosatt i Lillesand.

Bryr seg ikke om medlemmer blir straffet

I skrivende stund har gruppen hele 1216 medlemmer. Steffen Schanke Olsen sier medlemmene selv er ansvarlige under kjøreturene.

- Det er ikke ulovlig å kjøre bekjente, dersom betaling foregår er det straffbart, sier han.

- Om medlemmene er så dumme og tar penger for noe som opprinnelig var basert på tjenester for venner, gjør det meg ingenting om de som driver pirattaxi-virksomhet blir tatt av politiet, sier administratoren videre.

[img104059_2LM]

Tilbyr kontanter

På Facebook-gruppen er det flere medlemmer som tilbyr kontanter for en kjøretur. En kjøretur fra Lillesand til Tvedestrand nattestid kan du få for 500 kroner. Med taxi samme tur er prisen omkring 1800 kroner.

Administrator for gruppen sier Facebook-gruppen i utgangspunket var et godt konsept.

- Onkelen min, som er taxisjåfør, var også enig i at gruppen var en god greie i begynnelsen, da den bare var for vennegjengen. Jeg hadde aldri trodd det skulle bli over 1000 medlemmer. Vi oppfordrer ingen til å ta betalt eller betale, og vet heller ikke om noen som har hatt problemer eller blitt tatt av politiet, forteller han.

- Jeg har flyttet, og bruker derfor ikke gruppen lenger. Det er andre som "driver" gruppen nå, og vi har ikke snakket om å legge den ned, avslutter Steffen Schanke Olsen, som hadde sitt siste innlegg på siden i juli.

Risikoer ved pirattaxi-virksomhet

Lensmann i Lillesand, Kjetil Nygård, sier politiet ikke setter pris på den organiserte kjøringen og at det ikke alltid er trygt.

- Å kjøre venner som en tjeneste er ikke straffbart. Dersom det er etter avtale med penger, kreves dette bevilgning for å være godkjent. Uten dette, vil det oppfattes som pirattaxi-virksomhet.

– Hvorfor bør folk holde seg unna pirataxier?

- Risikoer ved slik virksomhet er at en ikke vet noe om de som kjører på forhånd. Passasjerer vet ikke om det er erfarne sjåfører og kjenner ikke de som kjører. Det går på sikkerheten, sier han videre.

Bøter i første omgang

- Vi i politiet har ikke opplevd organisert kjøring, pirattaxi-virksomhet, som et problem i Lillesand. Dersom det hadde kommet inn tips om grupper på sosiale medier, ville vi avklart hvem som står bak og stengt de, sier Kjetil Nygård, som legger til:

- Dersom noen blir tatt for pirattaxi-virksomhet vil det bli straffet med bøter i første omgang.

Bot og avskilting.

Nettavisen skriver at sjøfører som blir tatt for å kjøre pirattaxi kan regne med å få 10.000 kroner i bot. Videre kan de risikere at bilen blir avskiltet og førerkortet inndratt.