Sørnett

Klart for sykkelvinter

Grete Holst. Foto: Petter Hjorth

Grete Holst. Foto: Petter Hjorth

Fredag 6. november iverksetter driftsleder Øyvind Markussen og Ingeniørvesenet i Kristiansand den årlige vinterberedskapen for gående og syklende i Kristiansand.

Publisert:

- Når det er vått så er jeg veldig redd for å falle. men jeg har tenkt til å sykle så lenge jeg kan. Jeg tenker mye på om jeg kan ta sykkelen i dag, når jeg ser ut om morgenen,  sier Grete Holst (69).

Pensjonisten fra Kristiansand er en ivrig syklist, men er litt redd for vinterglatta.

- Jeg vet at kommunen er flinke til å strø når det blir glatt. Men jeg er redd for bladene som ramler ned. De er veldig glatte, så jeg passer på å ikke kjøre på de, sier Holst.

 

Klare for arbeid

I Kristiansand kommune begynner ingeniørvesenet vinterens beredskapsplan.

- De enhetene vi har i beredskap begynner nå fredag 6. november. Da har vi vakt, og har det ut til 15. april, sier Øyvind Markussen, driftsleder i Ingeniørvesenet.

De har to oppsynsmenn på vakt. Disse er ute og følger med på vær og føre, og mobiliserer strø-enhetene ved behov. De mest utsatte stedene er i bratte bakker, skarpe kurver og skyggete steder som fryser fort.

Øyvind Markussen sier at de har folk med god erfaring til å håndtere tiden som kommer fremover.

- Oppsynsmennene gjør en vurdering utifra hva de ser. De ser på værmeldingen, bruker vær-radar og sine erfaringer fra plasser man vet fryser på. Når du ser at det har vært fuktig på veien og det er meldt klarvær, da er det typisk at det fryser på. Når det begynner å glinse på veien, kaller du ut mannskaper, sier Markussen.

 

Piggdekkenes tid

[img135020_2RM]

Daglig leder Svein Bergheim i Kristiansand Sykkelsenter mener at syklistene i Kristiansand er ivrigere enn i andre byer, og mener at litt frost ikke stopper dem.

- I oktober og november er det mange som skal ha piggdekk. I Kristiansand sykler de hele året. Mange tar en tur innom butikken for å skifte dekk på sykkelen nå for tiden.

Med glattere sykkelveier er det viktig å være observant i svingene og i de skyggete partiene, advarer han.

- Her på Sørlandet blir det glatt i svingene når det er frost. Det kan være tørt hele veien, men så er det et lite stykke som er glatt. Det glemmer folk, og da faller de på trynet. Etterpå kommer de hit og investerer i piggdekk, sier Bergheim.

 

[img135020_3LM]

Bjørn Usterud (67) er en ivrig syklist og mener at man trenger å være litt varsom. - Man må ta hensyn til farten og forholdene. Jeg syntes kommunen gjør en veldig god jobb med å strø veiene, så for meg så er det ikke noe problem å sykle når det kommer mot vintertider.