Sørnett

Koran-brenningen skapte reaksjoner

FOTO PRIVAT RASHED: prøvde å stoppe Koran-brenningen

FOTO PRIVAT RASHED: prøvde å stoppe Koran-brenningen

For noen uker demonstrerte den islamkritiske organisasjonen SIAN i Kristiansand, dette var noe som førte til sterke reaksjoner.

Publisert:

Sian (Stopp Islamisering av Norge) holdt en demonstrasjon på torvet i Kristiansand i midten av november. Under demonstrasjonen tente et sian - medlem på Koranen. Dette førte til reaksjoner fra motdemonstrantene.

Qusai Rashed var en av de som var tilstede under koranbrenningen, og som reagerte på dette. Han prøvde å gripe inn for å stoppe sian demostrantene i å brenne Koranen.

"Koranen og alle heldige bøker er noe som skal respekteres, Koranens skal ikke tråkkes på under noen omstendigheter. Om man skal tenke litt over den haten som jeg velger å kalle det, så ser man at kriger starter på samme måte. Om vi lar vær å bry oss så står vi ikke opp for det vi faktisk står for."

Prøvde å stoppe det

Da Rashed grep inn i situasjonen og prøvde å hindre sian i å sette fyr på Koranen, ble det tatt et bilde av han. En av de andre sian demonstrantene tok bildet og har delt dette på twitter. Videre har bildet blitt spredt over hele verden. Bildet som viser reaksjonen på det han så, er noe han ikke ønsket skulle bli spredt. Det har blitt brukt på feil måte, og det har blitt skrevet på ting som jeg ikke står for, forteller Rashed.

Likevel mottar Rashed også mye støtte fra andre muslimer rundt om i verden. På sine sosiale medier blir han blant annet omtalt som en muslimsk helt fordi han prøvde å stoppe situasjonen.

Skapte reaksjoner

Etter Koranbrenningen i Kristiansand skapte det flere sterke reaksjoner, spesielt i Pakistan. Her var det blant annet en demonstrasjon hvor de brente det norske flagget i protest på det som hadde skjedd.

Nils Butenschøn, professor emeritus ved Norsk senter for menneskerettigheter UiO, forteller at det er naturlig at slike reaksjoner oppstår etter hendelser som dette. Likevel er dette noe smått sett i den store sammenhengen. Ytringer som dette tar som regel utgangspunkt i det politiske grunnlaget, forklarer han.

[img199236_2LS]

Tror situasjonen vil roe seg

Det finnes en spenning, likevel tror jeg at det kommer til å roe seg med mindre det skjer flere hendelser. Det finnes andre ting som er på agendaen. Relativt er dette en liten blaff i en ellers veldig lang konflikt, forteller Butenschøn.

Les også: Pendler daglig mellom to kulturer