Sørnett

Kristiansand kommune storkunde i Nordea

Rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand kommune mener kommunens etiske retningslinjer er gode, og har ingen planer om å bytte bank - selv om Nordea investerer i atomvåpen og klasebomber.

Publisert:

I 2009 byttet Kristiansand kommune bank fra Sparebanken Pluss til Nordea. Forrige uke satte Fremtiden i våre hender fokus på Nordeas uetiske investeringer og leder Arild Hermstad uttalte torsdag til NRK at “det er en skandale at Nordea har atomvåpenprodusenter i sin portefølje".
- Det er viktig at man sier ifra når slike ting avdekkes, og særlig store kunder som Kristiansand kommune bør gi beskjed til Nordea om at denne investeringsstrategien er uakseptabel, sier Hermstad til Sørnett.

Opptatt av etikk
Kristiansand kommune har lenge vært opptatt av etikk, og er en av Nordeas største kunder på Sørlandet. Kommunen har også et vedtak om etisk handel. Likevel sier rådmann Tor Sommerseth at de ikke kjente til Nordeas investeringer, enda flere banker allerede i 2009 fikk kritikk for investeringer i atomvåpenprodusenter.
- Vi har minst like strenge etiske retningslinjer som Oljefondet, men har ingen planer om å endre på avtalene før disse løper ut.
Han mener også at det ikke er så enkelt å diskvalifisere en så stor bank som Nordea er.

- Still etiske krav
Professor ved UiA, Paul Leer-Salvesen, som tidligere har forsket på etikk, mener at vi må sette etiske krav til hvem som skal ta seg av pengene våre.

- Generelt må jo vi som bruker bankene, enten som privatperson eller kommuner, også være med å sette etiske krav til den som skal forvalte pengene våre.

Leer-Salvesen håper nå at Nordea tar kritikken til følge med hensyn til alle kundene som plasserer pengene sine i banken og  ikke ønsker at disse pengene skal være med og støtte hva som helst.

Avventer regelverk
I motsetning til andre store fondsforvaltere, vil Nordea ikke slutte å investere i atomvåpenprodusenter før det kommer et internasjonalt forbud.

- Nordea er nordens største finanskonsern, og skiller seg fra andre store institusjoner ved at de ikke har noe regelverk mot denne type investeringsforhold. Vi forutsetter at banken fjerner disse investeringene fra sin portefølje innen ett år, sier Hermstad.