Sørnett

Kristiansand-syklist klar for norsk storlag

TRENER HARDT: Åge Ljøstad Nilsen trener selv om sykkelsesongen er over. Neste sesong skal han sykle for Team Sparebanken Sør. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

TRENER HARDT: Åge Ljøstad Nilsen trener selv om sykkelsesongen er over. Neste sesong skal han sykle for Team Sparebanken Sør. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

Åge Ljøstad Nilsen følger sykkeldrømmen og skal fra neste sesong av sykle for Grimstad-klubben Team Sparebanken Sør.

Publisert:

- Det stemmer at jeg har signert en toårskontrakt med Team Sparebanken Sør, forteller Åge Ljøstad Nilsen til Sørnett.

Han møter Sørnett til et intervju under en av sine mange treningsøkter på sykkelen. Selv om sykkelsesongen offesielt var over for et par uker siden, ligger ikke Nilsen på latsiden.

- Jeg skal ha en uke fri nå, så begynner oppkjøringen til ny sesong snart. Det blir nok mange timer på sykkelen inne, samt løping, skigåing og styrketrening, sier kristiansanderen.

- Hvor mye tid bruker du på trening i uka?

- Jeg trener vel i snitt rundt 17 timer i uka. Enkelte uker kan jeg være oppe i 24 timer, mens i andre er jeg nede i tolv.

 

- Blir en helt ny hverdag

De siste sesongene har Nilsen syklet for Kristiansand-klubben KCK Elite. Forskjellen på hans gamle og nye klubb er som dag og natt.

- KCK Elite er norges beste amatørklubb, men i Team Sparebanken Sør går jeg over til å bli halvprofesjonell. Jeg vil nok også gå fra å være en av de beste til en av de dårligste syklistene på laget. Det er et av norges beste sykkellag, forteller 21-åringen.

Nilsen forteller at han virkelig statser på syklingen og har gjort det nå i en del år. Han startet med landeveissykling for ti år tilbake, og har brukt mye av tenåringstiden på sykkelsetet.

- Jeg gikk på idrettslinjen på KKG (jou.anm Kristiansand Katedralskole Gimle). Der fikk jeg lov til å satse skikkelig. Mye av skoletiden fikk man lov til å drive med den idretten man satset på, forteller han.

 

Følger drømmen

Under intervjuet får man virkelig inntrykk at Nilsen er en målrettet fyr. Han sluttet på videregående for to år siden. Nå har han tatt seg fri fra skole og jobb for å kunne satse på sykling.

- Målet mitt framover blir å delta i u23-EM i Bergen om to år. Og som alle syklister er selvfølgelig langtidsmålet å kunne sykle de store sykkelrittene som Tour de France. Jeg har lyst til å kunne leve av dette her, sier han.

[img131971_2LM]

 

Skryter av miljøet i Kristiansand

Agder-fylkene har ofte fått stempelet som sykkelfylkene i Norge. Spesielt Grimstad som har fått frem både Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd. To av norges beste syklister gjennom tidene.

- Sykkelmiljøet på Sørlandet er veldig bra. Både veiene, været og treningsmiljøet er veldig gode for å drive med sykling. Det eneste vi har manglet, men som kommer nå, er nærmere oppfølging fra Olympiatoppen.

- Hva innebærer det?

- Det skal bli et testsenter hvor det samles fysioterapauter, leger osv. hvor man kan gå gjennom tester som er tillrettelagt for toppidrettsutøvere i Kristiansand og omegn. Det kan være med å samles og skape et godt miljø blant idrettstalentene i Agder-fylkene, forteller Nilsen.

Åge Ljøstad Nilsen ble tidligere i sommer plukket ut som en av to nordmenn som fikk sykle amatørrittet l´Etape i Frankrike. Gjennom et samarbeid mellom Statoil og Norges Cykleforbund fikk sørlendingen lov til å bli med på satsingen i å bli en av norges neste ledende syklister.

Han har i tillegg en tolvteplass i Norgesmesterskapet i sykling.