Sørnett

Kritisk til regjeringens økning av alkoholkvote

Kommunelege Dagfinn Haarr Foto: Arkiv

Kommunelege Dagfinn Haarr Foto: Arkiv

Økt alkoholkvote i taxfreen er med på å øke det totale alkoholforbruket. Det sier kommuneoverlege i Kristiansand og Birkenes, Dagfinn Haarr. Han mener at regjeringens valg om å øke alkoholkvoten, oppmuntrer folk til å drikke mer

Publisert:

- Nordmenn har bedre økonomi og reiser mer enn før. Det er dermed liten tvil om at en økt alkoholkvote på taxfreen oppmuntrer til økt bruk av alkohol, forteller den nylig ansatte kommuneoverlegen.

Fra første juli i år valgte regjeringen å øke alkoholkvoten på taxfree for ikke-røykere. Hensikten med tiltaket var å øke valgfriheten for den enkelt reisende og også la ikke-røykerne få nyte kvoten fullt ut.

Konserndirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen, sier selskapet har merket en svak økning i vinsalget, men ser positivt på den nye ordningen.

- Dette gjør at tobakksalget har gått ned og at ikke-røykerne får like mye ut av kvoten sin som det en røyker gjør, fortsetter han.

- Vi mener dette var helt unødvendig sier fagsjef i Blåkors, Sten Magne Berglund.

- Norge burde ha en politikk med fokus på å redusere alkoholbruken, men dessverre har regjeringen lagt opp til det motsatte.

Finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, sier til Sørnett at tiltaket ikke har vært noe feilgrep og at regjeringen ikke ser problemet med at nordmenn kan kjøpe to ekstra vinflasker når de er ute og reiser.

Kommuneoverlegen ber allikevel myndighetene om å ta grep og ikke la ansvaret ligge på hver enkelt.

- Dette er et av de raskest voksende helseproblemene vi har her i landet og det er viktig å ta grep nå, avslutter han.

Under kan du lytte til mer av det som ble sagt om saken.