Sørnett

Kulturutvalg-møte på onsdag denne uken:

Det ble ikke høynet tilskudd for Bjøro Håland sin 80-års jubileumskonsert

Bjøro Håland under en konsert i 2007.
 Foto: Svein Erik Nomeland

Bjøro Håland under en konsert i 2007. Foto: Svein Erik Nomeland

Resultatet fra onsdagens kulturutvalg-møte er klart: Det ble ikke høynet tilskudd til Bjøro Håland sin 80-års jubileumskonsert, "We love Norwegian Country", etter at dette ble enstemmig vedtatt på onsdagens kulturutvalg i kommunen.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2023 kl 10:27

- Det er fortsatt et godt tilskudd. Jeg tenker at de 25 000 kronene er et skikkelig godt tilskudd og kommer godt til nytte, forteller Andreas Landmark (SV), bystyrerepresentant i Kristiansand kommune, når Sørnett møter han etter kulturutvalgs-møte onsdag kveld.

Andreas Landmark (SV), bystyrerepresentant i Kristiansand kommune, ser positivt på løsningen. Her etter endt kulturutvalg-møte på onsdag.
 Foto: Kristian Abusdal Tangen

Andreas Landmark (SV), bystyrerepresentant i Kristiansand kommune, ser positivt på løsningen. Her etter endt kulturutvalg-møte på onsdag. Foto: Kristian Abusdal Tangen

En av sakene som ble behandlet på onsdagens kulturutvalg-møte, var saken "søknad om tilskudd til jubileumskonsert for Bjøro Håland 80 år". Det var på onsdagens møte at følgende konklusjon og vedtak ble enstemmig vedtatt: "Kulturutvalget bevilger kr 25 000 til Bjøro Håland sin 80-års jubileumskonsert "We love Norwegian Country," på Kilden teater og konserthus i Kristiansand. Dermed forblir kommunen på det tilskuddet de allerede hadde innstilt seg på til prosjektet.

Stor interesse, selv med stort budsjett
Budsjettet på konserten er på totalt 839 500 kroner og er tenkt finansiert med billettinntekter og tilskudd. Det er søkt om 200 000 fra Agder fylkeskommune i tillegg til 200 000 fra Sparebanken Sør. Lyngdal kommune har allerede avslått en søknad. Konserten har allerede solgt over halvparten av de tilgjengelige billettene.

I kulturutvalgets tilleggsbevilgningskonto er det 390 000 kroner igjen for 2023, ifølge Kristiansand kommune. Det er i tidligere år gitt symbolske tilskudd til enkelte sentrale kulturorganisasjoner. Kulturdirektøren anser Bjøro Håland som en sentral kulturpersonlighet i Kristiansand og hadde innstilt på et tilskudd på 25 000 kr til prosjektet.

Bjøro Håland sin 80-års jubileumskonsert
Nina Håland (datter, manager for Bjøro Håland og eier av Dark Season Festival), hadde søkt om 100 000 kroner på vegne av Bjøro Håland, til jubileumskonserten på Kilden, i forbindelse med hans egen 80-årsdag på samme dag som den planlagte jubileumskonserten. De ønsker å hedre Bjøro som internasjonal artist i sin egen hjemby, som folkets mann på den største kulturscenen i Kristiansand i oktober. I tillegg vil Bjøro Håland ha bandmedlemmer fra den norsk-irske musikkduoen Secret Garden på scenen, samt gjestemusikere og korister. De arbeider også med å invitere fem store nasjonale kjente artister til å synge Bjøro sine låter, og konserten vil bli ledet av kapellmester Bjørn Ole Rasch.

I anledning med 80-årsdagen arbeides det med en dokumentar og en bok om Bjøro Håland. Konserten vil bli filmet for kommende TV-/filmproduksjon og de ser på muligheten for å utgi konserten på eget format. Kostnader og eventuelle inntekter til den delen av markeringen er ikke tatt med i søknaden.

Nina Håland, rådgiver i Bemanningsbyraaet, manager og eier av Dark Season Festival, sier hun fortsatt kommer til å jobbe for å finne tilstrekkelige midler, for å få denne jubileumskonserten mulig.
 Foto: Bemanningsbyraaet Kristiansand AS

Nina Håland, rådgiver i Bemanningsbyraaet, manager og eier av Dark Season Festival, sier hun fortsatt kommer til å jobbe for å finne tilstrekkelige midler, for å få denne jubileumskonserten mulig. Foto: Bemanningsbyraaet Kristiansand AS

Litt som forventet
Nina Håland, (rådgiver i Bemanningsbyraaet, manager og eier av Dark Season Festival), tenker at dette var som forventet, men at de fortsatt kommer til å jobbe for å få tak i tilstrekkelige midler for å få denne konserten mulig.

- Det er egentlig litt som forventet. Vi har søkt ved samtlige steder og kommer fortsatt til å søke, fordi dette er noe vi virkelig har lyst til å få til, sier hun.