Klargjør siden...
Sørnett

Lærer deg å takle angsten

Jens Kristian Nærbøe ved institutt for psykososial helse og Hæge Johannessen ved institutt for pedagogikk. Foto: Karoline Myhren

Jens Kristian Nærbøe ved institutt for psykososial helse og Hæge Johannessen ved institutt for pedagogikk. Foto: Karoline Myhren

Jens Kristian Nærbø og Hæge Johannessen leder Ta ordet-kurset ved UiA. Kurset handler om å beherske frykten for å stå foran forsamlinger.

Publisert:

- Helt fra de starter på bachelor til de går ut på en master, så har vi erfaring med at det er mange som klarer å gjemme seg bort, forteller Jens Kristian Nærbøe som er lektor ved institutt for psykososial helse.

Universitetslektorene forteller at dette med å snakke i forsamlinger er et relativt utbredt problem. Nærbøe selv hatt erfaring med elever som har klart å gjemme seg bort fra muntlige fremføringer med andre arbeidsoppgaver, helt opp til de skal legge fram masteroppgaven.

Kognitiv psykologi
Nærbøe og Johannessen tar utgangspunkt i kognitiv psykologi, hvor det handler om hvordan man tenker.

- Studentene minner seg på nederlaget som kan komme, og at alle de dårlige følelsene som dette fører til slår ut i kroppslige reaksjoner som svetting, rødming og skjelving, forteller han.

På kurset gjelder det å gjøre studentene bevisst på hva de tenker på, i tillegg til å arbeide med å endre tankegangen. Nærbøe og Johannessen forteller at det handler om å benytte de små anledningene til å stå frem, og der har flere av deltakerene på kurset vist seg fram på en positiv måte.

- Det å gjøre det, benytte de små anledningene til å stå frem å ta ordet. Sjekke ut at de mestrer det rett og slett, det er viktig, forteller Nærbøe.

Han forteller videre at problemet til mange av studentene er at de tror det ikke er noe de kan klare, og det er da tankene bygger seg opp.

Angst fra fortiden
Mange av studentene har hatt dårlige erfaringer som har ført til angsten for å snakke i forsamlinger, blant annet forteller Johannessen at mange problemer går tilbake til en enkelt kommentar fra en lærer fra grunnskolen.

I kurset følges elevene opp i små grupper, og målet er å erstatte de dårlige erfaringene med gode. Kurset går over tre ganger, slik at de får mulighet til å følge opp studentene. Oppmøtet varierer veldig, men de pleier å være rundt 10 stykker.

- Når de kommer på kurset, er de halvveis i mål.  Da har de jo lyst å gjøre noe med det. De har rett og slett kommet til et punkt der nok er nok. Det skjer veldig mye på disse kursene, deltakerene er så utrolig motiverte. Så ser de at det er mange andre som har samme problem, avslutter Johannessen.