Sørnett

- Litt som å spille lotto

Tekno Odin har kjørt inn over to millioner bare i år. Foto: Caroline Ørvik

Tekno Odin har kjørt inn over to millioner bare i år. Foto: Caroline Ørvik

Oppasser Steven Thorkildsen er klar i sin tale om Tekno Odin: - Vi fant den rette hesten, det er sjeldent at de blir så gode som han. Det er litt som å spille lotto.

Publisert:

[youtube]http://youtu.be/KlkPwCOtfKU[/youtube]
Hittil i år har den fireårige kaldblodstraveren kjørt inn 2 063 698 kroner.

- Det er en sånn hest man får trene en gang i livet, han har tjent inn over 3 millioner kroner allerede, sier Thorkildsen.

Den nye Rex Rodney?
Hvor lenge en kaldblods travhest kan være i gamet varierer, men holder hesten seg frisk sier Thorkildsen at Tekno Odin kan holde på til han er 15 år.
- Holder han seg like god så får vi se, kanskje kan han bli den nye Rex Rodney. Vi får se hvordan det går, sier Thorkildsen. Og fordi som ikke vet hvem Rex Rodney er, så regnes han av mange for å være norges beste travhest gjennom tidene.

Oppasseren forteller at det er mye god trening som ligger bak suksessen, og skal han sammenligne Tekno Odin med en idrettsutøver trenger han ikke lang betekningstid for å svare. Da er det lett å forstå hvor kjent Tekno Odin faktisk er.
- Petter Northug. Det var en svenske som sa at han kjente til to nordmenn. Tekno Odin og Northug, smiler han.

Mye trening
Hverdagene til oppasseren som har ansvar for åtte hester går til trening og stell av hestene.
- Tekno Odin trener vi fire-fem ganger i uka, i cirka 45 minutter til en time. Det kommer an på hva vi trener.

Før hesten skal ut på banen, må det forberedelser til. Thorkildsen putter ørepropper i ørene til Tekno Odin, noe de med labre hestekunnskaper sannsynligvis ikke vil forstå seg på.
- Jeg setter i ørepropper for at hesten skal være rolig og ikke gjøre så mye. Men han er rolig av seg. Varmblodshestene er derimot varmere i hodet, sier han.

På vei til banen forteller også Thorkildsen at de måler pulsen på hestene. Etter to runder kan en se at pulsmåleren til Tekno Odin står på 180.
- Pulsen skal ligge på cirka 200, så nå kjørte vi litt for sakte, sier Thorkildsen. Jeg som journalist er derimot rimelig glad for at vi ikke kjørte fortere.

Verdensrekord
I Bollnäs i Sverige satte Tekno Odin verdensrekord for fireåringe kaldblodshester, og det med god margin. 17. september nådde han rekordtiden 1.20,8 og slo den gamle verdensrekorden til Bork Odin på 1.21,4. Slike tall er ikke like lett for alle å forholde seg til, og Thorkildsen forklarer gjerne.
- Tiden måles på 1000 meter, selv om løpene er lengre. Helt hvordan de regner ut tiden etter et løp er jeg usikker på, for jeg var aldri et mattegeni, ler han.

Selv om sørlandsværet ikke viser sin beste side denne dagen virker Thorkildsen rimelig fornøyd der Tekno Odin traver foran oss i regnet, mens gjørmen spruter til alle mulige kanter.
- Det er en grei jobb dette altså, avslutter Thorkildsen.

[nggallery id=345]