Sørnett

- Må bli flinkere på rekruttering

Alason er opprinnelig fra Somalia, og var Norges første utvalgsleder med ikke-vestlig bakgrunn. FOTO: ERIK PETTERSEN

Alason er opprinnelig fra Somalia, og var Norges første utvalgsleder med ikke-vestlig bakgrunn. FOTO: ERIK PETTERSEN

Alason er én av kun to ikke-vestlige bystyrerepresentanter i Kristiansand. I går ble Alason (Ap) valgt til formannsskapet i Kristiansand.

Publisert:

- Vi må bli bedre på rekruttering av mennesker med minoritetsbakgrunn, sier bystyrerepresentant Abdullahi Mohamed Alason.

Ap-politikeren er i gang med sin andre periode etter  at det nye bystyret ble konstituert på onsdag. Alason, som de fleste kaller han, ble onsdag valgt inn i formannskapet.

- Da jeg først kom inn i bystyret for fire år siden, så ble det stilt krav til meg fra dag én. Alle må selvfølgelig behandles med respekt og forståelse, men jeg synes det er viktig at vi tar folk på alvor. Det er sånn man lærer. For hvert møte jeg er med på, så lærer jeg noe nytt. Denne lærdommen tar jeg med meg hjem, og lærer bort til familien min og vennene mine.

Demokrati i praksis
- Jeg pleier å si at jeg var en julegave til det norske folket, ler han. Det er 24 år siden han kom til Norge. På julaften i 1987.

Han mener politisk deltagelse er både viktig for inkludering av nye landsmenn, men også en forutsetning for et fungerende demokrati. At alle er med å ta del i fellesskapet. Han er opptatt av at både nordmenn og innvandrere lærer om hvordan demokratiet vårt er bygget opp. For eksempel så foreslår han at norskkurs og voksenopplæringen tar turen til bystyremøter for å vise frem hvordan et demokrati i praksis fungerer. Alason ser mange fordeler med at det sitter minoriteter med politisk makt i kommunen. Både for han selv, og for andre.

Det nye vi
- Før var det veldig “vi og de andre.” I dag sier jeg at vi er en del “det nye vi.” Et bevis på dette er at jeg fikk mange personlige stemmer ved valget denne høsten. Da jeg kom hjem etter at valgresultatet var klart, sa datteren til meg at det var gåt at så mange synes jeg var ålreit. Det synes jeg var godt sagt av henne, smiler Alason.

Den nye ordføreren i Kristiansand Arvid Grundekjøn sier at det er viktig å inkludere mennesker med forskjellige bakgrunner i politikken.

- Nøkkelen til å inkludere alle i politikken er å engasjere seg, og å være målrettet på arenaer som skole og arbeidsplass.

Han tror økt politisk representasjon fra mennesker med innvandrerbakgrunn vil komme som en naturlig følge av inkludering. Han avviser imidlertid at kvotering er løsningen

- Utvikling kommer nedenfra. Dette er en utfordring for hele samfunnet, som vi må greie sammen. Kvotering har fungert andre steder, for eksempel når det gjelder å få kvinner inn i styrene. Denne tilnærmingen er jeg ikke tilhenger av, sier han til Sørnett.

Nøkkelord

#AlasonVis flere

#BystyretVis flere