Sørnett

Må få tak i bøker selv

12 stykker ved biblioteket er tatt ut i streik, og det får konsekvenser for tilbudet til publikum. (Foto: Cecilia Breivold)

12 stykker ved biblioteket er tatt ut i streik, og det får konsekvenser for tilbudet til publikum. (Foto: Cecilia Breivold)

Bibliotektjenesten er redusert på grunn av streiken. Bilene som kjører med fjernlånbøker er oppe og går, men det er ikke bibliotekarene.

Publisert:

- Bøker til fjernlån blir ikke sendt så mye nå, sier Ebbe Pedersen, økonomi- og personalkonsulent hos Kristiansand folkebibliotek.

Kjører som vanlig
Nylig startet tre rosa biler å kjøre mellom bibliotekene i Agder. Det gjør at folk kan låne og levere bøker hvor de ønsker, men dette setter streiken nå en stopper for.

De ansatte som kjører bilene er ikke tatt ut i streik, men ansatte på biblioteket som håndterer utlånet er tatt ut.

- De ansatte er organisert i noen ulike forbund, men en god del er tatt ut i streik. Totalt er 12 stykker hos oss tatt ut. Det går blant annet utover bemanningen i fjernlån. «Lån og lever hvor du vil»-bilene kjører derfor som normalt, men det er ikke så mye bøker som er med, forklarer Ebbe Pedersen.

Kan bare vente
Han har ikke noe hjelp å komme med til dem som nå venter på bøker som ikke kommer.

- Noen bøker kommer fram, men det tar lenger tid enn vanlig. Det eneste som er å gjøre, er egentlig bare å vente til streiken er over, sier Ebbe Pedersen ved Kristiansand folkebibliotek.

Heller ikke de streikende har noe å bidra med.

- Muligheten er å oppsøke andre bibliotek. Bortsett fra det er det ikke noe annet å gjøre. Streik er streik, og det er ikke i våre hender hva som skjer, sier Walter Hovland, streikende konsulent.

Han mener likevel det ikke er noen god løsning i forhold til lånerne.

[img68514_2LM]

- Det er trist at det må gå utover en tredjepart, men det er sånn systemet fungerer. Selvfølgelig ønsker vi ikke at det skal skjer, sier han.

Mindre hjelp
I tillegg til fjernlån, er det også mindre hjelp å få inne på biblioteket. Det innebærer blant annet at publikum må bruke låneautomatene fordi det ikke er folk i skrankene.

- Bortsett fra at det lite folk her inne, gjør ikke streiken meg så mye. Jeg er ganske bevandra på biblioteket, så jeg finner fram, sier Anne Marthe Rike Koveland mens hun skanner en stor bunke med bøker.