Sørnett

- Mange føler på en skam når man blir behandlet annerledes

Ronald Mayora Synnes: Førsteamanuensis. studieprogramleder master i sosialt arbeid, institutt for sosiologi og sosialt arbeid

Ronald Mayora Synnes: Førsteamanuensis. studieprogramleder master i sosialt arbeid, institutt for sosiologi og sosialt arbeid

Kristiansand er en by for alle. Uansett kjønn, seksuell legning, hudfarge, religion og bakgrunn. Her skal alle føle at de er en del av et samfunn.

Publisert:

Ronald Mayora Synnes kom til Norge da han var 21 år. Konen hans var gravid, og de to ville finne det beste stedet å bo. Og da ble det Norge, forteller Synnes på En by for alle-arrangementet.

-Fra det jeg husker, så hadde jeg ikke et stort kultursjokk. Eneste som sjokkerte meg, var hvor kaldt og mørkt det blir her. Og jeg føler nesten det blir mørkere med årene, forteller Synnes.

En by for alle- uken er i gang, og det er 7 år siden det ble opprettet, forteller Hanne Kro Sørborg. Sørborg er rådgiver for likestilling, inkludering og mangfold, og fagperson for seksuell helse i Kristiansand kommune. Hun er koordinator for hele uken og har ansvar for åpningen.

Hanne Kro Sørborg: Koordinator for åpningen
 Foto: Amina Johansson

Hanne Kro Sørborg: Koordinator for åpningen Foto: Amina Johansson

-Vår jobb er at selv om alle er forskjellige, så skal det være trygt nok til å være seg selv, forteller Sørborg.

Hvert år i uke 6 arrangerer de En by for alle. Baktanken er at vi som et samfunn trenger å gjøre noe sammen for at alle skal ha det godt og trygt hvor de bor. Diskriminering er ikke bare et problem i Kristiansand, men over hele landet og hele verden. Sørborg forteller at mange barn og unge kan ha problemer med å passe inn hvis de ser annerledes ut eller mener noe annet enn andre. Så En by for alle jobber for at vi alle skal samarbeide om å bli kjent med personer som mener og tenker annerledes.

-Mennesker er mer enn en kategori. Mer enn et kjønn, religion og bakgrunn, forteller hun.

Studenthuset i Kristiansand og kommunen har da samarbeidet for å skape En by for alle. I år blir arrangementet på Bare studenthus. Og fra mandag til fredag blir forskjellige mennesker med forskjellig bakgrunn intervjuet om deres arbeid, mål og opplevelser.

T-skjorte for å fremme En by for alle
 Foto: Amina Johansson

T-skjorte for å fremme En by for alle Foto: Amina Johansson

Ronald Mayora Synnes er blant annet en av de menneskene som forteller om sin opplevelse.

-Jeg har blitt stoppet av politiet i gata tidligere, hvor de ønsker at jeg viser dem ID og passet mitt, forteller Synnes.

Han har en doktorgrad, men noen har faktisk blitt overrasket over karrieren hans på grunn av hudfargen og bakgrunnen hans. Hans opplevelse får han til å tenke på døtrene sine, og om de har eller kommer til å oppleve lignende situasjoner. Hvis han blir stoppet på gaten, så tenker han at det er best å holde seg i ro. Hvis ikke kan det virke som om at han bekrefter alle fordommene som folk kan ha.

Foto: Amina Johansson

Foto: Amina Johansson

Dette er fordi han ikke ser ut som en typisk nordmann, selv om han er norskfødt. Han er oppvokst i Venezuela som ligger i Sør-Amerika, men mange tror han er fra Afrika. Fordi han er mørk er det mange som tror at han er muslim. Han har selvfølgelig ikke noe imot at noen tror han er det, men han forteller at mange muslimske ungdommer må kjempe hardere for å bevise at de er norske, mens kristne ungdommer med en utenlandsk bakgrunn ikke føler på det samme presset. Det er fordi mange har fordommer til muslimer.

Synnes forteller at rasisme har forskjellige former og at det er forskjellig fra land til land.
-Rasisme er over hele verden, ikke bare i Norge. Mange føler på en skam når man blir behandlet annerledes på grunn av måten man ser ut på. Man blir utestengt, forteller han.

Han snakker fullt norsk, men han har selv en aksent, som mange andre med en annen bakgrunn ofte har. Da fins det mennesker der ute som kan tenke at man er mindre intelligent fordi man ikke snakker perfekt norsk, men det stemmer ikke.

En by for alle-uken

En by for alle – uken er Kristiansands årlige felles innsats for å fremme arbeidet med inkludering og mangfold. Både innbyggere og kommunen kommer sammen for å skape noe nytt – for hverandre, for nærmiljøet, for byen, regionen og tjenestetilbudet. Bygningen av en mer økologisk, sosialt og økonomisk bærekraftig kommune skal preges av likeverdighet, raushet og forståelse for hverandres ståsteder.

Kilde: https://www.kristiansander.no/enbyforalle


Bare Studenthus i Kristiansand
 Foto: Amina Johansson

Bare Studenthus i Kristiansand Foto: Amina Johansson