Sørnett

Mener ny lisensordning beviser fordommer

Oddmund Harsvik tror formålet med lisensordningen er å skape begrensninger for rumenere i Kristiansand. Foto: Linn Johansen

Oddmund Harsvik tror formålet med lisensordningen er å skape begrensninger for rumenere i Kristiansand. Foto: Linn Johansen

Fra 15. mai vil politiet begynne å sjekke at tiggerne i byen har lisenser. De fleste tiggerne her i Kristiansand er utenlandske, og mange er rumenske. Ansvarlig redaktør i Gatemagasinet Klar, Oddmund Harsvik ser på tiltaket som en ny måte å skyve vekk det han kaller “en forfulgt gruppe” fra samfunnet.

Publisert:

- Selv om det kanskje i teksten står at tiltaket gjelder for alle, så er nok formålet i praksis å få kontroll over rumenerne her i byen, mener han.

- Hvis det bare var nordmenn som tigget her i byen, eventuelt noen tilreisende skandinaver, ville det aldri kommet en slik ordning. Det er jeg helt sikker på.

Stasjonsmester ved Kristiansand politistasjon, Ole Hortemo, sier seg uenig i Harsviks påstand.

- Reglen gjelder for alle – også for nordmenn. Den gjelder alle som ønsker å tigge.

Han legger også vekt på at det fortsatt er lovlig å tigge her i Kristiansand. Den eneste forskjellen er at de må melde seg hos politiet for å få en lisens først.

- Formålet med lisensordningen er å få bedre oversikt over hvem de er. Vi ønsker å vite identiteten til de som tigger.

Hortemo tror den nye bestemmelsen også kan føre til at politiet får mer kontroll over kriminaliteten i byen.

- Vi vet av erfaring at en del av de tilreisende tiggerne som kommer er involvert i mye kriminalitet. Politiets jobb blir enklere dersom vi kjenner deres identitet.  

[img41127_2LM]

Harsvik mener likevel den nye ordningen om tiggerlisens bare beviser fordommene han mener at nordmenn allerede har mot rumenere, og at konsekvensene sannsynligvis blir at de reiser til andre byer enn Kristiansand.

- De er en forfulgt gruppe mennesker. Mange er tidligere kriminelle, og da vil de ikke dra på politistasjonen for å skaffe seg lisens. I praksis blir nok konsekvensene at rumenerne vil reise til andre byer for å tigge.