Sørnett

Kommentar: Ja, du er en doper!

Martin Johnsrud Sundby burde ikke få slippe unna bare fordi han er norsk.

Publisert:

I juli i år ble det sluppet en bombe over det norske skimiljøet. Norges fremste skiløper de siste årene Martin Johnsrud Sundby utestengt for å ha inhalert for store doser astmamedisin. Dommen sa to måneder på sidelinjen for Johnsrud Sundby, en mild straff i doping øyemed, men rettferdig.

Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol (astmamedisin) opp til en maksimums dose av 1600 mikrogram per 24 time. Sundby og co tolket reglen slik at det er hvor mange mikrogram utøveren får i seg, ikke hvor stor utgangsdosen for bruk er.
De tøyde strikken, tok sjansen og strikken røk.

Reglen er krystallklar, den er blitt tolket feil, men reglen er der. Det er skiforbundet og Sundbys ansvar selv og passe på at regler blir overholdt. Som utøver kan du gjemme deg bak apparatet så mye du vil, men til syvende og sist er det Sundbys ansvar å overholde regler og passe på at han holder seg innenfor reglementet.

Jeg syns vi i Norge skal stå opp, vi skal ikke unnskylde Sundby. Vi skal ikke godta en slik feil, vi skal ikke bortforklare det. Vi må anerkjenne hva som har skjedd og lære, men akseptere det må vi ikke. Hadde for eksempel Sundby vært fra Tyskland eller Russland ville vi vært svært skeptiske til deres respektive systemer og støtteapparat. Vi ville tenkt at de tøyer systemet til det ytterste.

Om det norske folk får den holdningen til vårt eget skiforbund og våre egne utøvere, vil noe slikt aldri skje igjen. I jakten etter å sikre seg edle medaljer på idrettsbanen skal man bruke alle hjelpemidler tilgjengelig for å nå målene. Men ulovlige veier skal ikke aksepteres, enten om det er med vilje eller ikke. Norsk idrett har vært lite preget av doping, sammenlignet med andre land. Når vi først får en slik sak må alle parter være tydelige om at det ikke er greit.

Skrevet 08.09.2016