Sørnett

Å bevare troen i ungdomstiden

Nadia Aukrust (t.h) sammen med venninnen Miriam Trovi. De finner hjelp i hverandre siden begge er religiøse, og har gode samtaler sammen. Foto. Sara H. Myrnes

Nadia Aukrust (t.h) sammen med venninnen Miriam Trovi. De finner hjelp i hverandre siden begge er religiøse, og har gode samtaler sammen. Foto. Sara H. Myrnes

Å beholde troen på Gud, noe større enn seg selv og å være tro mot livssynet sitt er ikke alltid like lett. Og da spesielt ikke i ungdomstiden.

Publisert:

-Jeg kan ærlig innrømme at det har vært veldig vanskelig for meg noen ganger, sier student Nadia Aukrust.

Religionsforsker Marie von der Lippe ved Universitet i Stavanger har sammen med førsteamanuensis Geir Skeie ved Institutt for kultur- og språkvitenskap på UiS laget en spørreundersøkelse for ungdom i 14-16års alderen, og rundt 800 elever har svart. Resultatene av undersøkelsen er delt på forskning.no. Størstedelen av ungdommene forteller at de ikke har en religion, og at religion ikke er viktig for dem. De forteller også at det blir snakket lite om religion hjemme.

Muslim i Norge

Aukrust er 19 år og kommer fra Pakistan. Hun er muslim, og praktisere religionen på best mulig måte. Men hvor lett er det egentlig å bevare troen sin, i et land som Norge, der flesteparten av ungdom ikke synes religion er viktig?

Noe norsk ungdom derimot synes er veldig viktig er russefeiring og fadderuke. Og gjerne med mest mulig alkohol innabords.

-Jeg tror det er mye lettere for de som har en annen grunn enn religion for å ikke drikke, ungdommer skjønner det mye mer, sier en litt oppgitt Aukrust.

Mer normalisering og respekt 
På Sørlandssenteret møter jeg Stina Cathrin Nautnes og Maria Lyster. De er døpt og konfirmert i Kirka, men ser ikke på seg selv som veldig religiøse.  De er enige om at de begge respekterer fult og helt at noen velger å ikke drikke alkohol, uansett grunn, men samtidig skjønner at det kan bli ensomt og lett å føle seg utenfor. Alkohol har oppgjennom årene alltid fungert som en sosial greie og jo eldre man blir jo oftere er det alkohol på arrangementene man deltar på, være seg bursdager, julebord eller ”lønningspils” med jobben.

-Vi burde normalisere det å ikke drikke alkohol, og samtidig få de til å føle seg mer ivaretatt, sier sykepleierstudent Maria Lyster.

Venninnen Stina Cathrin Nautnes sier seg enig, men at det er vanskelig å sette seg inn i situasjonen, men i tillegg er de enige om at det

[img170893_2RM]

burde være en prosess om å ta hensyn til begge sider. De som drikker alkohol må respektere og inkludere det som ikke drikker, og de som ikke drikker må være forståelsesfull mot en annen kultur enn deres egen.