Sørnett

Mistet venner i jordskjelvet

Youssef har mistet venner og familie under jordskjelvet i Syria. Nå venter han bare flere dårlige nyheter.

Publisert:

 

 

Med over 21 tusen omkomne er det mange som blir berørt av jordskjelvet i Syria og Tyrkia. Også her i Norge er det mennesker som har mistet familie og venner. Youssef er en av disse.

Youssef er fra Syria, men har bodd i Norge i flere år. Han har fortsatt mange venner og flere fra familien som fortsatt bor i Syria. Han forteller at nærmeste familien har kommet seg gjennom uskadet, men søsteren mistet deler av huset sitt.

- Jeg har mistet barndomsvenner som jeg har gått på skole med, og faren min mistet søskenbarnet og søskenbarnets familie, forteller Youssef. Han er stresset over å måtte vente på å høre flere dårlige nyheter.

En av vennene til Youssef fra Syria har vært gjennom 11 år med krig med bombing og kjemiske våpen, men har fortalt til Youssef at han aldri har vært så redd som han var under jordskjelvet.

- Det er mange som kritiserer innsatsen til redningsarbeiderne, og sier at de jobber for sakte og dekker for få områder, men jeg mener at redningsmannskap gjør så godt de kan, og at grunnen til at de ikke kan jobbe raskere er kapasiteten, sier Youssef.

På grunn av den politiske situasjonen i Idlib som er byen hvor Youssef kommer fra, kan ikke hjelpen fra utsiden nå fram. Byen som er under kontroll av Hay'at Tahrir al-Sham, en politisk militær gruppe, har vært under angrep siden gruppen tok makta. Dette har ført til svekking av infrastrukturen.

Grupper som vanligvis hjelper til med å se etter overlevende etter det har vært bombinger, er nå ute og hjelper etter jordskjelvet, men på grunn av størrelsen på ødeleggelsene er det umulig å hjelpe overalt.

En anonym bekjent av Youssef som bor i Syria sier at støtten som blir sendt til presidenten Bashar al-Assad ikke går videre til folket. Personen sier hun ser de fattige gå uten mat og medisiner, mens de rike får alt.

Youssef tror alle vil flytte fra Syria nå på grunn av den politiske situasjonen og jordskjelvet.

På egen nettside forteller leger uten grenser at de allerede var i nord-Syria da jordskjelvet traff  og kunne derfor hjelpe med en gang. De skriver at flere sykehus er overbelastet, men leger uten grenser støtter med helsearbeidere og utstyr.