Sørnett

Musikal mot ungdomspress: - En viktig musikal

Ungdommene i "Alene Sammen". Foto: Adrian Aspevik

Ungdommene i "Alene Sammen". Foto: Adrian Aspevik

Publisert:

Neste uke er det premiere på Alene sammen. Forfatter Even Standal Vesterhus og regissør Diana Borøy håper musikalen bidrar til mindre forventningspress blant unge. 

Christiane Vadseth er en av åtte ungdommer som har en rolle i "Alene sammen". Hennes karakter er Elise, en vanlig ungdom på 17 år som sliter med å balansere venneliv, skole og alt det ungdom skal være i dag.

- Det er en veldig fin og lærerik opplevelse og jeg føler meg veldig heldig som får være med. Vi har et veldig godt team, jobber bra sammen. Det er tillegg gøy å prøve å lage et bilde av hvordan det er å være ungdom i dag.

[img188026_2LS]

Umenneskelig å være perfekt overalt

Det kan være vanskelig å være ung i dag. Det er mange forventninger til seg selv og andre, press fra alle kanter og dilemmaer som kan utfordre en hard hverdag. I denne forestillingen får vi et innblikk i ungdommens liv på godt og vondt.

- Det er mye press å prestere på skolen. Man skal være god mot venner, og kul, ha det riktige tøyet, se bra ut, trene - man må være perfekt overalt. Det er jo umenneskelig, sier Vadseth.

[img188026_3LF]

En forestilling for ungdom og voksne

Diana Borøy forteller at det er en forestlling for ungdom med aldersgrense 13 år. Men også for voksne.

- Ungdommer vil kjenne seg igjen og foreldre vil forstå litt bedre og få et innblikk i hvordan det er å være ung i dag.

Press fra alle kanter for de unge

Even Standal Vesterhus er forfatteren bak manuset. For å skrive manuset måtte han ta utgangspunkt i de unges liv og hva de er opptatt av ved hjelp av intervjurunder der han fikk vite hva som var vanskelig, hva de brydde seg om og hvordan de har det.

[img188026_4LS]

- Selv om jeg har minner fra min tid, så ville jeg vite hva de bryr seg om nå. Dette var utgangspunktet i manuset. Mange opplever press fra skole, foreldrene, venner, samfunnet. Spesielt fra sosiale medier, og det her presset, var det som virket enda mer tilstede i ungdommens liv enn mitt, når jeg var ung. Da tenkte jeg at jeg ville skrive en musikal om dette forventningspresset og hvor vanskelig det er å finne ut av hvem man selv er og hvem man vil være.

Lite dramatikk for ungdom i dag

- En ting jeg er opptatt av, og grunnen til at jeg ble glad for å skrive dette manuset, er at det finnes veldig lite dramatikk for ungdom som skrives i Norge i dag. Noe er det, men det er alt for lite teater for ungdom i Norge. De fleste er sentrert rundt store klassikere som Ibsen, eller de kjente Broadway musikalene. Vi har helt klart et behov for dramatikk som lytter til generasjonen som vi har i dag og ikke bare de gamle historiene.

På hjemmesiden til Alene Sammen legger de ut små klipp og bilder hver dag frem til premieren. Her kan man bli kjent med karakterene og få et lite innblikk i hva vi vil få se i musikalen.


https://www.youtube.com/watch?v=Hef4OPBvFRo