Sørnett

- Mye mer enn bare oppskrifter

Jorunn Sagen Olsen, daglig leder i Vennesla Frivilligsentral. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Jorunn Sagen Olsen, daglig leder i Vennesla Frivilligsentral. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Jorunn Sagen Olsen samlet oppskrifter og historier fra 22 ulike land - i Vennesla. Det ble et møte for livet.

Publisert:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BsbFyfd1gIM&list=UULpTUzhFPRYlebzmXq-I4hg[/youtube]

 

- Det ble mye mer enn jeg noen gang kunne ha drømt om, forteller Jorunn Sagen Olsen, daglig leder ved Vennesla Frivilligsentral.

Frivilligsentralen står bak kokeboken "Mat mellom mennesker". Den er ment for å løfte fram menneskene som bor i Vennesla.

Sagen Olsen kom med selve ideen til boka, som var ferdig i 2012.

- Alle de frivillige har bidratt med det de er gode på, noe som har gjort dette til et resultat vi er fornøyde med, fortsetter hun.

Møter mellom mennesker

Annenhver uke i ett helt år ble gjester i 2011 invitert til internasjonal middag, der en ny matrett og land var i fokus hver gang.

- Det har ikke bare vært å ta bilder og skrive historier, men også møter mellom mennesker. Kokeboka forteller så mye mer enn en oppskrift, forteller hun.

 

 

Lærte om livet

Den første oppskriften som var med i kokeboka var fra en dame fra asylmottaket i Vennesla. Under det første møtet i januar delte de mer enn en matopplevelse fra Kongo.

- De norske jentene flokket seg rundt henne, og etterpå var de mye sammen på fritiden. Da jeg spurte hva som var så interessant med henne, fortale de meg at hun lærte dem om livet, og det var de ikke vant med her i Norge.

I dag er hun sendt ut av landet og har reist tilbake til Kongo etter å ha bodd fire år i Vennesla, sier Sagen Olsen.

- Vi var veldig heldige som ble kjent med henne, fortalte hun under foredraget.

 

[img120280_2LM]

 

Internasjonalt fokus

I forbindelse med markeringen av FN-dagen var daglig leder ved Vennesla Frivilligsentral tilstede på Kristiansand folkebibliotek. Her delte hun opplevelsene fra prosjektet, inspirasjonen bak kokeboka og om prosessen.

Åse Birkenes og Britt Austrud som var tilstede ved fredagslunsjen mener det er mange gode foredrag ved biblioteket på fredager.

- Ettersom temaet i dag var "Mat mellom mennesker" tok jeg turen for å få inspirasjon til annen type mat og mattradisjoner, avslutter Åse Birkenes.