Sørnett

Nå mangler bare tårnet

Petter Hedland, anleggsleder i Repstad Anlegg AS (foto: Alexander Søfteland)

Petter Hedland, anleggsleder i Repstad Anlegg AS (foto: Alexander Søfteland)

Badeglade i Kristiansand kan se fram til åpning av nytt stupeanlegg i Bertesbukta. Alt er i rute for åpning i slutten av mai.

Publisert:

- Vi ligger godt innenfor fristen og har ikke møtt på noen uforutsette hindringer i prosjektet så langt. Vi har fjernet 30 cm fra bunnen for å være på den sikre siden. Dette nye tårnet er bygget for å holde i hundre år og vi har ikke gått over budsjettet, forteller Petter Hedland, anleggsleder i Repstad Anlegg. 

Kristiansands næringsliv og engasjerte privatpersoner har de siste årene samlet inn penger til nytt stupetårn. Etter at både 10- og 3- meteren ble fjernet har det vært et savn å ha stupetårn i badebukten på Lund. Etter mange forsøk på å få nytt tårn gikk kommunen til slutt med på å prosjektere for nytt tårn på 7.5 meter, men i 2020 ble det igangsatt folkeaksjon for nytt 10-meter stupetårn i Bertes. Dette tårnet skal nå stå ferdig 15. mai 2022.  

[gallery size="large" columns="1" type="slideshow" ids="232697,232698,232699,232700"]

Facebook-gruppen Bertesbuktas Venner har 1268 likes og 1305 følgere på Facebook. Dette er en side hvor engasjerte personer legger ut bilder, oppdateringer og mer som dreier seg om Bertesbukten og stupetårn-utviklingen. Gjennom deres nettside kan man se hvem som har donert til prosjektet og også donere selv, om man ønsker. De er veldig fornøyd med å få på plass nytt anlegg. Sammen med Kristiansand kommune har de arbeidet i flere år for å få på plass nytt stupetårn og nå er de nærmere enn noen gang. Kommunen finansierer brygge og stupetårnet på 3 meter. 5-meter og 10-meter betales med innsamlede midler fra næringsliv og innbyggere. 

- Samarbeidet mellom kommunen og de andre aktørene har fungert glimrende. Budsjettet har vært på 10,3 millioner hvor 7,3 millioner har kommet fra kommunen og 3 millioner har blitt samlet inn privat gjennom store og små gaver og donasjoner, forteller Helmer Espeland, rådgiver Kristiansand kommune, Parkvesenet.

[img231199_2RM]

- Det vi har igjen av arbeid å gjøre nå er å bygge nye trappetrinn på bryggen, badestiger og montering av tårn. Vi skal kle den nye bryggen inn i tre slik at betongen blir skjult og står mer i stil med den gamle eksisterende bryggen vi står på nå. Dette har vært et artig prosjekt å være med på ettersom det blir gøy å kunne fortelle at man har bygget på noe som skal stå så lenge. Så tenker jeg jo jeg må stupe fra 10 meteren selv også, forteller Endre Stusvik, forskalingssnekker i Agder tre og betong.   

Førstkommende mandag skal selve tårnene monteres og etter dette er det klart for åpning. De vil bli installert med lys slik at anlegget også kan brukes på kveldstid, men Hedland tror at flertallet kommer til å bruke anlegget på dagtid. 

- I forhold til sikkerhet blir det ingen bemanning på tårnet eller form for sperring på kveldstid, men det vil bli skiltet og vi håper folk bruker sunn fornuft, sier Hedland.