Sørnett

- Nordens mest konservative regjering

Jørgen Kristiansen (KrF), Holmelid (SV) og Kvelland (V) har alle sitt syn på den nye regjeringsavtalen. FOTO: Kristiansens blogg, Wikimedia Commons og Johannes Jansson.

Jørgen Kristiansen (KrF), Holmelid (SV) og Kvelland (V) har alle sitt syn på den nye regjeringsavtalen. FOTO: Kristiansens blogg, Wikimedia Commons og Johannes Jansson.

Noen er skuffet, andre lettet og noen er meget bekymret. Det er mange meninger om den nye regjeringen fra samabeidspartnere og opposisjon.

Publisert:

Den hardeste kritikken kommer ikke uventet fra partiene som nå er kastet ut av regjeringskontorene

- Jeg ble veldig skuffet over den nye regjeringen vi har fått, vi har gått fra den mest radikale regjeringen i norden til den mest konservative, sier Alf Holmelid (SV).

Men ikke alle er like skuffet som Holmelid, snarere tvert i mot er både Venstre og Krf godt fornøyd med gårsdagens løsning.

- Vi lovte velgerne en ny regjering og det fikk de, sier Kristiansands  varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

- Som jeg har uttalt tidligere hadde jeg helst sett at vi var med i regjeringen også, men det har kommet en grundig og god avtale som sikrer vår politikk videre og det er bra, fortsetter Kristiansen.

Også venstrepolitikeren er veldig fornøyd med sonderingenes resultater.

- Jeg er jo utrolig fornøyd med gjennomslag for mye av Venstres politikk, noe denne avtalen sikrer oss. Venstre kom ut av dette på best mulig måte, forklarer Kvelland.

Les også: Anerkjent UiA professor ut mot KrF på Facebook

 KRLE-fag til besvær

Men selv om bade KrF og Venstre-folk er fornøyd med samarbeidsavtalen med den blåblå-regjeringen, er det langtfra enig om alle de politiske sakene.

En av sakene som KrF i går vant kraftig frem på var at det er blitt bestemt at et nytt kristendomsfag skal innføres i skolen, og skal nå igjen ha ordet “kristen” i seg. Det vil bestå av 55 prosent kristendom og de resterende prosentene vil være fordelt på religion, livssyn og etikk.

- Utrolig godt fornøyd med kristendomsfaget. Det skulle vært slik hele tiden, en seier for KrF, sier en tydelig fornøyd Kristiansen.

Naturlig nok deler ikke alle Kristiansens meninger om dette.

- At et fag som i Strasbourg ble dømt for å være i mot mennekserettighetene, nå skal utvides og gjøres mer kristent, er nederlag for oss, sier Eva Kvelland, som får støtte av SVs Alf Holmelid.

- Synd at de begynner å rote i et fag som har fungert godt. Jeg er generelt i mot å definere kristendom i form av prosent, forteller Holmelid. Det var en gruppe foreldre som i sin tid klaget KRL-faget inn for Strasbourg domstolen og fikk det dømt.

Jørgen Kristiansen er  krass mot SV og deres «Strassbourg-argument».

– Tullball, sier han om argumentene som blir brukt mot kristendomsundervisning.

Bra for Sørlandet

- For Sørlandet vil det være veldig bra at det nå skal satses mer på statlig støtte til bedre kollektivtrafikk, sier Kvelland, som stolt legger til at Venstre har sørget for holde Skagerrak fritt for oljeleting.

Ikke overrasket

Valgforsker Dag Ingvar Jakobsen ved Universitetet i Agder er ikke overrasket over at Venstre og KrF sa nei til å sitte i regjering sammen med FrP.

-  Jeg tror ikke de ble direkte skuffet da de så avtalen. Der er det mange gode saker som får stor betydning uavhengig av om man sitter i regjering eller ikke, sier Dag Ingvar Jakobsen, politisk ekspert og instituttleder ved UiA.

-  Det lå i kortene den siste tiden at det skulle bli en to-partiregjering. Venstre og KrF var tidlig ute og meldte sin avstand til FrP, fortsetter Jakobsen.

Hva slags innflytelse Venstre og KrF får inn i den nye regjeringen er fremdeles usikkert, det eneste håndfaste man nå har å forholde seg til er den skriftelige avtalen mellom de fire partiene. Jakobsen syns også at dette er et vanskelig spørsmål.

-  Vanskelig å si hvilken innflytelse KrF og Venstre får nå utover avtalen som ble inngått. De vil nok fortsette å støtte de borgerlige, spesielt nå i et budsjettsamarbeid. Samtidig så står de nå fritt til å stemme mot dem i saker, så det blir spennende å se, forklarer han.

Mulighet for å bli med i regjeringen

Erna Solberg la vekt på i sin introduksjon av den nye regjeringen, at de to partiene er velkommen til å bli med Høyre og Frp i regjering om det er ønskelig. Jørgen Kristiansen er blant dem som har ønsket at KrF skulle gå inn i regjering.

- KrF hadde et mål om ny regjering, og vi fikk det, samt en god avtale. Jeg ser at løpet om å komme i regjering denne omgang er kjørt, sier KrFs varaordfører i Kristiansand.