Sørnett
Foto: Helle Navratil

Foto: Helle Navratil

Nå kommer kjønnsnøytrale bunader til Kristiansand

Embla Bunader står for tradisjon og nyutvikling. Nå tar gründer Marianne Lambersøy det til Kristiansand.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2023 kl 14:05

Kjønnsnøytral bunad
 Foto: Helle Navratil

Kjønnsnøytral bunad Foto: Helle Navratil

Kjønnsnøytrale bunader er noe Embla Bunader tar med seg til Kristiansand.
-I forhold til den kjønnsnøytrale bunaden er det ingen diskusjon og vi går ut veldig sterkt og sier at dette er en bunad, forklarer Marianne. -Vi kunne ikke gå ut å si det er en drakt siden det er å ufarliggjøre produktet vårt. Det vil bli det samme som å aldri gi de en bunad noensinne. Vi vil at denne gruppen skal ha en bunad, og vi vil at de skal kunne si at de går med en bunad.

I 2015 bestemte Marianne og mannen hennes seg for å starte bunadsbutikk. Ideen kom fra svigermoren hennes, som hadde drevet en systue i mange år i Chiang Mai i Thailand og solgt til bunadsbutikker her i Norge. Marianne har tidligere vært lærer, og i klassen hun var lærer for på Bjøråsen var flertall av ikke etnisk norske elever. Hun forklarer at hun nesten aldri så reklame for bunader med folk som ikke var hvite. Dette ville hun gjøre noe med.
-Første jeg skulle gjøre var å fortsette min lærergjerning gjennom å stå i butikk med å formidle verdier som jeg har gjennom min lærerbakgrunn, forteller Marianne.

Marianne Lambersøy

Marianne Lambersøy

Embla Bunader har fokus på individuell tilpasning.
-Det kommer alltid til å være behov for bunader, og mange har lyst til å ha en lik bunad som andre i området de bor i. Vi har fått en ny kjøpegruppe som har lyst til å ha noe lignende bunad, men de vil ikke nødvendigvis ha en bunad, sier Marianne.
-Ikke etnisk norske føler seg mer komfortable med å sette sammen sin egen drakt enn å skulle ha den bunaden som de har vært redde for at de ikke er norske nok for å bruke, fortsetter hun.
Et eksempel på individuell tilpasning er da Embla Bunader laget en bunad med hijab for Sahfana Mubarak Ali, noe de fikk sterk kritikk for av mange.

Samia (32) er fra Sudan og bruker hijab til vanlig. Hun mener det er greit å blande bunad med religiøse klesplagg.
-Det er greit å komponere bunaden og hijab. Jeg kjenner mange som bruker det og kunne tenke meg å bruke det selv, sier hun.

-Vi skal til Kristiansand og det er jo et konservativt fylke bunadvis sett. Vi skal vise Kristiansand at vi står for tradisjon og nyutvikling, sier Marianne.
-Vi har mangfold på flere mulige måter. Vi liker at folk er forskjellige, at folk har forskjellig bakgrunn, farger, former, seksualitet og etnisitet. Noe av det kjedeligste jeg vet er når folk vandrer i flokk og ser helt like ut, forteller hun. Der har vi jobba helt siden starten og der skiller vi oss ut, forteller hun.

Kommer til å få hets
Marthe (21) og Charlotte (23) er etnisk norske men har venner og familie som ikke er det, men som likevel bruker bunad. De forteller de har sett mange som får hets, blir kastet ting på og spyttet på når de går med bunad.
-De kommer til å få hets. Det er mange som kommer til å kritisere muslimer og innvandrere for å gå med bunad. Det er mest eldre med mye fordommer, men også mange yngre, sier Charlotte.

Marthe støtter at folk skal bruke kjønnsnøytral bunad, men hun frykter at de kommer til å få sterk kritikk for det også.