Sørnett

21 salutter for fred

Vil minne alle som ga sitt liv for freden.

Salutt markering på Odderøya
 Foto: Nora E.B. Wulff

Salutt markering på Odderøya Foto: Nora E.B. Wulff

Salutter markerte 79 år siden freden kom til Norge. Veteranene mener det er en viktig dag å markere.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2024 kl 16:43

Onsdag 8.mai markerte Kristiansand kommune frigjøringsdagen. Ole Morten Meland som er kompanisjef i Christiansand artilleri kompani, og er pensjonert fra forsvaret var med på den store dagen.

Salutt markering på Odderøya
 Foto: Nora E.B. Wulff

Salutt markering på Odderøya Foto: Nora E.B. Wulff

Mer fokus på veteranene
Strålende sol på frigjøring og veterandagen.
 Foto: Nora E.B. Wulff

Strålende sol på frigjøring og veterandagen. Foto: Nora E.B. Wulff

- Vi ser hvordan det er rundt i verden, blant annet Ukraina som sliter voldsomt. Da er det viktig å fokusere på at vi har det bra her i Norge, krigen er over for oss og vi bør støtte de andre så mye som mulig.

Det har i løpet av de siste årene blitt mer fokus på veteraner, noe som er grunnen til at frigjøringsdagen og veterandagen har blitt slått sammen.

- 8. mai er frigjøringsdag og veterandag i Norge, det er arrangement rundt om i hele landet, blant annet oppstilling på alle militærleirer.

Kristiansand var tidligere salutt stasjon for offisielle salutter, men ble nedlagt på grunn av redusering av flere stasjoner.

- Vi i Christiansand artilleri kompani synes det var galt, så da sa vi at vi kunne saluttere. Vi får dekket utgiftene våre av kommunen, og det er 21 skudd som er de offisielle saluttene vi skyter i Norge, sier Ole Morten Meland.

Fred og frihet er ikke gratis

Ove Austrud som er leder for Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner i Kristiansand mener det er veldig viktig å markere 8.mai.

Ove Austrud, leder for Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner i Kristiansand
 Foto: Nora E.B. Wulff

Ove Austrud, leder for Norges veteranforbund for internasjonale operasjoner i Kristiansand Foto: Nora E.B. Wulff


- Det er viktig på grunn av alle de som sto i kampene mot undertrykkelsen og de som ga sitt liv for at vi har dagens frihet.
Det er i tillegg veterandagen som er en påminning på at fred og frihet ikke kommer gratis, og at vi fremdeles gjør en jobb for å sikre mest mulig fred i verden.

Flere møtte opp på Odderøya for markeringen.
 Foto: Nora E.B. Wulff

Flere møtte opp på Odderøya for markeringen. Foto: Nora E.B. Wulff

Takknemlig for innsatsen

Mathias Bernander (H) som er ordfører i Kristiansand var også tilstede under markeringen.

- Vi feirer at vi ble fri fra nazistene og takker våre veteraner som har tjenestegjort i utlandet for Norge. Vi skal ha flere markeringer rundt om i byen, blant annet en stor middag i regi av kommunen der vi har invitert flere av våre veteraner for å vise at vi setter utrolig stor pris på innsatsen de har gjort for landet vårt.

Det er kransenedleggelse flere steder i kommunen i dag, det er for å minnes de som har gått tapt.

- Det er litt over tusen veteraner i Kristiansand kommune. Når du er veteran og har tjenestegjort i utlandet, så er det også en familie som er igjen hjemme som tar en stor belastning på vegne av oss alle, og de skal vi også rette en stor takk til i dag.