Sørnett

Brå avslutning på folkehøyskoleåret

Inger Solvang sammen med klassen på studietur til Bali. Foto: Privat

Inger Solvang sammen med klassen på studietur til Bali. Foto: Privat

- Å få beskjed om at vi måtte reise hjem fra skolen, uten å vite om vi fikk komme tilbake, er noe av det verste jeg har opplevd, forteller Inger Solvang

Publisert:

Under pressekonferansen den 12. mars besluttet regjeringen at alle folkehøyskoler skulle stenges og flyttes over til nettundervisning. Den 7. april kom beskjeden om at alle landets folkehøyskoler ikke kom til å åpne igjen siden det bare var én måned igjen av skoleåret, og at elevene kunne gjennomføre resten av undervisningen over nett.

- Det er virkelig ikke det samme med folkehøgskole over nett. Den eneste linjeaktiviteten jeg har fått gjort er fjellturer og et par teltturer, forteller folkehøyskoleelev Inger Solvang (20).

[img209882_2LM]

Hun har gått linjen Klatring, dykk og surf ved Kristiansand Folkehøyskole. Dette er en linje der elevene får ta dykkerlappen og brattkortet. Store deler av skolehverdagen tilbringes ute i naturen, enten under vann eller høyt oppe i fjellveggene på Sørlandet. Dette er undervisning som er vanskelig å gjennomføre på egenhånd.

- Klatring får man bare gjort ute nå, og det krever en del utstyr, det samme med surfing. Dykking krever enda mer utstyr, og man må helst være medlem i en dykkerklubb. Dessuten handler folkehøyskoleåret først og fremst om alle vennskapene en danner på skolen og samholdet oss imellom, forteller Inger Solvang.

Alternativ undervisning

Assisterende rektor ved Kristiansand folkehøyskole, Monica Kragholm, mener skolen har funnet et godt alternativt opplegg for elevene. De har fått utfordret seg på gode måter, og lært mye selv om de ikke har fått vært skolen.

- Vi har prøvd å være litt kreative, og utfordre de på ting som gjør at de får kommet seg ut og bruke kroppen. Elevene har gjort litt av de samme tingene som de skulle ha gjort på skolen, men alene. De har blant annet vært på solodøgn, forteller Kragholm.

[img209882_3LM]

- Fra jeg kom hjem 13. mars og i flere dager og uker senere kjente jeg på en enorm kjærlighetssorg for alle de fantastiske menneskene på skolen: elever, lærere, de på kjøkkenet, til og med vaktmesteren. Da var det veldig greit at Eirin, bor i samme kommune, slik at vi kan møtes ofte og mimre sammen, forteller Inger.

[img209882_4RM]

Eirin Osnes går linjen Vann og fjellsport på Kristiansand folkehøyskole. Sammen med klassen skulle hun egentlig reise til Hellas og seile der i en uke, men turen ble avlyst på grunn av coronaviruset. Selv om turen er avlyst prøver hun å være positiv.

- Jeg har innsett at jeg bare må gjøre det beste ut av denne situasjonen, selv om det på langt nær ikke blir det samme som det opplegget vi har gått glipp av, forteller Eirin.

Får avslutning allikevel

- Vi har fått lov av kommuneoverlegen her i Kristiansand til å ha en liten avslutning for elevene her på skolen. De har blitt delt opp i tre grupper, der det er to og to klasser sammen også får de være her i tre dager hver, forteller Kragholm

Elevene får altså tatt farvel med både skolen og personalet, men ikke med alle elevene. Avslutningen blir ikke slik den egentlig skulle ha vært siden elevene ikke får ta på hverandre eller klemme hverandre, og de må holde minst én meters avstand. Men vi er glade for at vi i det hele tatt får hatt en avslutning for elevene, det er ikke mange folkehøyskoler som får det i år, forteller assisterende rektor Monica Kragholm.

[img209882_5LF]