Sørnett

210 km lang sykkeltur

Tasta & omegn sykkelklubb har deltatt på Color Line Tour de siste fem årene.
 Foto: Alf Åge Kristiansen og Kim Østebø.

Tasta & omegn sykkelklubb har deltatt på Color Line Tour de siste fem årene. Foto: Alf Åge Kristiansen og Kim Østebø.

Color Line Tour blir på lørdag arrangert for 38. gang. Med usikkerhet rundt værforhold er rittleder spent for lørdagen.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.05.2024 kl 22:16

Color Line Tour er et 210 km langt sykkelritt som starter i Kristiansand og har målgang i Hovden. Kristiansand sykkelklubb er arrangør, og de har god hjelp fra idrettslag som stiller til dugnad.

- Idrettslagene i Setesdal gjør en uvurdelig jobb og er viktig for oss, sier Martin Ugland.

Martin Ugland er rittleder for Color Line Tour 2024 og forteller om hva som kreves for å gjennomføre et slikt arrangement:

Her sykler deltakerne forbi Hartevann.
 Foto: Tor Erik Schrøder

Her sykler deltakerne forbi Hartevann. Foto: Tor Erik Schrøder

- Det krever at vi forklarer til Vegvesenet og politiet hvordan rittet kommer til å være. Vi er i en ganske gunstig posisjon da vi har veldig godt samarbeid, og jeg har vært med å arrangere andre løp så det er en veldig god dialog.

Ugland forteller også at mye av grunnen til akkurat det er at rittet foregår på åpen vei, i motsetning til mye annet hvor de stenger veiene.

Mosjonistløp

- Hvem kan og pleier å delta?

- Det er en lett blanding med folk. Først og fremst tenker vi at det er en tur for mosjonister. Mosjonistene bruker alt fra 9 til 10 timer. Vi har også det vi kaller "supermosjonister" som gjerne ender opp med å bruke rundt fem timer. Vi har også folk helt oppe i 80-årene.

Tilskuere.
 Foto: Tor Erik Schrøder

Tilskuere. Foto: Tor Erik Schrøder

Ugland forteller om flere gleder ved sykkelrittet:
- Det er først og fremst mestringsfølelsen som er det beste ved rittet, spesielt for de som gjennomfører for første gang. Jeg har selv deltatt, og den følelsen etter å ha slitt og hatt vondt for så å se fjellene når du kommer inn i Setesdalen er helt fantastisk. Jeg syntes at alle som i det hele tatt gjennomfører rittet er vinnere.

Alf Åge Kristiansen er en av de som skal delta på lørdagens ritt. Han sykler for Tasta og omegn sykkelklubb som endte på førsteplass i fjor med en tid på ca. 5 og en halvtime. Sykkelklubben fra Stavanger har deltatt de siste fem årene.

Syklistene har følge-biler for at det skal være tryggere å gjennomføre.
 Foto: Tor Erik Schrøder

Syklistene har følge-biler for at det skal være tryggere å gjennomføre. Foto: Tor Erik Schrøder

Langt, men gøy

- Hvordan sammenligner du Color Line Tour med andre sykkelritt du har gjennomført?

- Det er et lagritt hvor alle på laget har et felles mål, og jeg ser på det som en sosial happening. Andre ritt jeg har gjennomført er mer stressende hvor jeg har måttet sykle mer alene og konkurrert hardere mot andre deltakere, sier Kristiansen.

Kristiansen forteller om utfordringene ved rittet:
- Det er en av de lengre rittene, hvor det er utfordrende å få i seg nok mat og drikke underveis. Vi pleier å ta en pause hvor vi drikker å spiser, men utenom det sykler vi i ett sett, forteller han.

Han trekker frem at noe av det behagelige med rittet er at han kan ha en lavere puls enn på andre sykkelritt hvor det er kortere distanse og høyere intensitet.

Her sykles det opp Byklebakken.
 Foto: Tor Erik Schrøder

Her sykles det opp Byklebakken. Foto: Tor Erik Schrøder

Kjøpelagene

Kristiansen forteller at forberedelsene de gjorde i fjor ikke var grunnen til at de havnet på førsteplass:

- Vi kom på førsteplass fordi det vi kaller "kjøpelagene" ikke deltok. Det pleier å være klubber som henter inn flere toppidrettsutøvere og satser skikkelig på løpet. Det gjør ikke vi. Vi er en gjeng med mosjonister som alle har vanlige jobber når vi ikke sykler, sier Kristiansen.

- Hva er forventningene til årets konkurranse?

- Vi vil konkurrere mot egen tid, rett og slett prøve å overgå tidligere prestasjoner. Vi har ikke noe særlig fokus på plassering da vi uansett ikke har sjans på noe første plass om de som satser hardest skal delta, forteller Kristiansen.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.