Sørnett

Kristen bootcamp for menn:

De er "Wild at heart"

Arnstein Fedøy viser nettsiden til Wild at heart Norway.
 Foto: Kamilla Louise Kvamme

Arnstein Fedøy viser nettsiden til Wild at heart Norway. Foto: Kamilla Louise Kvamme

Arnstein Fedøy dro på kristen bootcamp for menn i USA. Der opplevde han at Gud talte direkte til han. Fedøy så på det som et oppdrag fra Gud å bringe dette tilbudet for menn til Norge.

Publisert:

Arnstein Fedøy (50) leste boken "Wild at heart" av John Eldredge. Boken utforsker maskulin identitet i en kristen kontekst. Eldredge definerer tre grunnleggende egenskaper hos hver mann; en kamp å kjempe, et eventyr å leve og en skjønnhet å redde.

Arnstein Fedøy jobber til vanlig som daglig leder hos Igneus brannsikkerhet.
 Foto: Kamilla Louise Kvamme

Arnstein Fedøy jobber til vanlig som daglig leder hos Igneus brannsikkerhet. Foto: Kamilla Louise Kvamme

- Hovedinnholdet i den var helt fabelaktig. Og så hadde jeg en del kamerater som hadde lest den, og etter hvert skjønte vi at Eldregde drev en praktisk innføring av innholdet i boken på bootcampene sine, sier Fedøy.

I 2015 oppfordret kona ham til å melde seg på bootcampen til Wild at Heart USA. Fedøy dro alene til Colorado, USA. Der, opp i fjellene, gjennomgikk han undervisning rettet spesifikt mot menn. Han ble oppfordret til å reflektere over sitt forhold til Gud og hvordan undervisningen passet inn i hans liv.

Han erfarte at Gud ga han et oppdrag

- Jeg hadde aldri hatt et forhold til Gud som far. Plutselig talte Gud til meg om mitt forhold til han som far. Og da braste noe inni meg, for jeg hadde store sår på det området.

Mye av kunnskapen som ligger til grunne for bootcampene kommer fra Bibelen.
 Foto: Kamilla Louise Kvamme

Mye av kunnskapen som ligger til grunne for bootcampene kommer fra Bibelen. Foto: Kamilla Louise Kvamme

Etter den mektige opplevelsen Fedøy hadde med Wild at heart USA, erfarte han at Gud ga han i oppgave å tilby en lignende opplevelse for menn i Norge. Siden 2016 har Wild at heart Norway, med Fedøy i ledelsen, arrangert én bootcamp i året.

Undervisning og refleksjon omgitt av natur

Bootcampene varer en helg og arrangeres ute i norsk natur. Fedøy mener det er et poeng å erfare Guds skaperverk, kontra det menneskeskapte. Her gjennomgår deltakerne undervisning med fokus på identitet og det å forstå sin verdi som Guds sønn. Underviserne bruker populærkultur for å formidle budskap fra Bibelen.

- Vi viser mange filmklipp. Jesus brukte lignelser og historier når han pratet med disiplene sine. I vår tid er jo de lignelsene og historiene ofte å finne i både filmer og musikk.

I det siste har flere unge menn meldt seg på bootcamp. Fedøy tror dette handler om at mange menn sliter med å forstå sin plass i verden.

Wild at heart sin bootcamp skal fungere som et verktøy for menn å finne tilbake til sin identitet, bearbeide sår og få hjelp til å leve livet som en "sann mann". Vonde opplevelser og traumer kan gi mannen sår og hindre han fra å leve det livet han er skapt for.

Ensidig forståelse av mannen

Karl Andreas Jahr på kontoret sitt i Dagen.
 Foto: Herman Frantzen/Dagen

Karl Andreas Jahr på kontoret sitt i Dagen. Foto: Herman Frantzen/Dagen

- Jeg opplevde boken som litt endimensjonal om hva en mann er, sier Karl Andreas Jahr.

Jahr jobber i Dagen som utgavesjef for Korsets Seier.

- Faren er at vi kan miste mennesker på veien, som ikke passer med det bildet av den maskuline mannen og den feminine kvinnen.

Karl Andreas Jahr har lest boken "Wild at heart" av John Eldredge, men synes selv det var vanskelig å relatere til innholdet og det mannsidealet som blir løftet frem.

Samtidig påpeker Jahr at kirken har blitt kritisert for å være feminisert, og at måten man har bygd det kirkelige felleskapet på har et feminint uttrykk. Derfor har Jahr forståelse for behovet som Fedøy dekker i bootcampene sine:

- Det er flere kvinner enn menn som er kirkeaktive. Så jeg tror det har noe for seg å ha noen pionerer som klarer å skape mannlige miljøer med kirkelig overbygning.

Arnstein Fedøy er forelagt Jahr sin kommentar. Dette er hans respons:

- Selvsagt kan Eldredge sin bok fremstå både litt endimensjonal og amerikansk, derfor fokuserer både Bootcamp i USA og vi hos oss, at en maskulin mann er langt mer en «tømmerhogger». Kristendommen sitt problem de siste 200 år, er ikke et overmaskulint fokus som kan støtte vekk noen menn. Kristendommens universelle problem er at det hovedsakelige feminine utrykket og innholdet, har gjort menn til den desidert mest unådde «folkegruppen» i verden. Slik har vi ikke bare mistet noen, men milliarder menn.