Sørnett

-Enten så kan vi velge å gå ned i levestandard, eller så vil miljøkrisa tvinge oss til det

Foto: Eivind Aakre

Foto: Eivind Aakre

I snitt slipper alle mennesker i verden ut 4,9 tonn CO2 i året. I Norge ligger vi på urovekkende 9,2 tonn CO2 per innbygger, men det er USA som slår knockout på resten med hele 16,5 tonn CO2 per innbygger. Klima og miljø utfordringer er i vinden nå mer enn noen gang tidligere, og med dette har det også dannet seg nye grupper og organisasjoner. Vi har snakket med Helene Klyve fra Extinction Rebellion sør.

Publisert:

Extinction Rebellion er en organisasjon som startet i England i 2018, og er fortsatt en fersk organisasjon. Dette til tross har organisasjonen klart å spre seg over hele verden, og også til det glade Sørland. Extinction Rebellion praktiserer ikke vold i sine demonstrasjoner, men demonstrasjonene glir ikke under radaren av den grunn. I Norge skapte de overskrifter da de i juni skapte spetakkel på stortinget, og de har fått mer oppmerksomhet enn noen gang etter NRK sin Innafor episode om Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion sør sin Facebook side beskriver seg selv slik; Extinction Rebellion gjør opprør for livet og krever at styresmaktene erkjenner sannheten om den miljø- og klimakrise vi befinner oss i.

Les Sørnett sin kronikk om olje og miljø her.

Helene sier det er rundt 50 medlemmer av Extinction Rebellion sør, men at de har en kjerne på cirka 10 medlemmer som er aktive.

- Det er mange som tror denne organisasjonen kun er for de som er villige til å havne i fengsel eller å betale bøter, men det er langt fra sannheten. Dette er mer ment for å skape litt blest rundt temaet, samt få politikerne til å ta oss på alvor. Jeg er personlig ikke villig til å havne i fengsel.

På Extinction Rebellion Norge sin nettside er det listet opp 10 verdier og prinsipper. Et av dem lyder; Vi klandrer ingen. Vi lever alle i et defekt system hvor individet ikke kan klandres.

- Samfunnet vårt er bygd opp av at alle vil ha mer og mer, og vi er et produkt av det systemet vi lever i. I det store og hele er det en systemendring som må til, og individet kan ikke klandres.

Men hvis individet ikke kan klandres, kan vi da fortsette å gjøre som vi vil?

- Det pågår en intern diskusjon akkurat nå angående dette. Markedet drives jo av forbruk og etterspørsel, så vi er en del av systemet. Det vi mener er at det er opp til styresmaktene å sette begrensinger på oss når det gjelder flyreiser, kasting av mat, og heller få oss til å velge mat som er produsert på en bærekraftig måte. Vi vil gjøre styresmaktene klar over at det er de som må gjøre noe for å begrense oss.

Helene spiser selv ikke kjøtt, men det er fortsatt lov for medlemmer av Extinction Rebellion å spise kjøtt.

Klyver sier videre at det er vanskelig å se noen vei ut av det. Hun tror ikke vi kommer til å få til endringer fort nok.

- Enten så kan vi velge å gå ned i levestandard, eller så vil miljøkrisa tvinge oss til det.