Sørnett

Studenter opplever skader i bolig etter ekstremvær:

- Frustrert

Flere studenter opplever skader i bolig og leilighet etter voldsomme mengder snø, vind og regn i starten av januar. Blant de er Elias Austnes (21) som har blitt utsatt for ødelagt ventilasjonssystem, fuktskader som har ført til mugg og lekkende vinduer.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2024 kl 13:22

- Det tok litt tid før jeg merket skadene. Dette er skader som har skjedd under en lengre prosess. Når det ligger tonnevis med snø på taket her, er det naturlig at skadene kommer, forteller Austnes som leier privat.

Det er ikke lett å bli utsatt for disse skadene som student, ettersom at man ikke har foreldre og andre praktisk anlagte hjelpere til stede.

- Jeg er vant med å ha pappa til å ordne og fikse alt mulig. Heldigvis har leieansvarlig vært veldig flink til å "steppe" opp så fort jeg fant ut av skadene. Mugg og ødelagt ventilasjonsanlegg har jo ført til at jeg ble småsyk under en lengre periode. Det var da jeg skjønte at dette må jeg gjøre noe med, sier en oppgitt Austnes.

Det er flere som har blitt utsatt for det samme. Blant de er Jentine Otelie Aasland (20), som forteller om sin studentbolig.

Jentine Otelie Aasland.
 Foto: Marthe Jonassen

Jentine Otelie Aasland. Foto: Marthe Jonassen

- Jeg bor i studentboligen til UiA, så det er jo begrenset med areal. På grunn av dette merket jeg umiddelbart at det ble dårligere luft og ikke minst veldig kjølig.

Aasland mener at dette må bli gjort noe med fortløpende, ettersom at hun også kjenner flere som har hatt de samme problemene.

- Både jeg og bekjente har jo fått en tendens til å tro at det kanskje ikke er optimal kvalitet på studentboliger og generelt boliger som blir leid ut til studenter. Fuktskader og kjølige soverom har jo blitt et felles problem for både meg selv og flere av mine venninner.

Vi tok kontakt med SiA, som er ansvarlig for studentboligene i Kristiansand. De uttalte seg om at de ikke har fått inn noe rapporter om direkte skader i boligene. De har sentralisert alt av ventilasjonsanlegg og varmeanlegg til et felles sted, slik at anleggene forsyner hele bygget alene. Problemer med brøyting etter voldsomme mengder snø har vært et større problem, men dette har ordnet seg.

Privat-utleier av Austnes sin leilighet ønsket ikke å uttale seg offentlig om skadene. m