Sørnett

Miljøvennlig sommerferie

Foto: Jon Einar Skjørdal

Foto: Jon Einar Skjørdal

Å være miljøvennlig har aldri vært mer trendy. Denne sommeren er intet unntak.

Publisert:

Sommerferien nærmer seg og det er mye som skal planlegges. Flybilletter skal bestilles og hotell bookes.

I Facebook-gruppa Togferier, med nesten 52 000 medlemmer planlegges det en litt annen type ferie. Der spør medlemmer om tips til togreiser som kan passe alt fra familier med små barn til pensjonist-gjenger.

En av disse er Marte Ulltveit-Moe.

Hun er folkevalgt for Miljøpartiet De Grønne og har lang erfaring med togferier, både med og uten barn. Rundt påske tok hun toget til England for å besøke ektemannen, som jobber der dette halvåret.

Hvorfor velger du å dra på togferie, heller enn å fly?

-Tog er best, på tog får jeg tid til å tenke, og ser hvordan landskapet endrer seg. Det var så fint å ta tog sørover fra Hirtshals i mars og møte fler og fler vårblomster jo lengre sør vi kom. I tillegg er togferie det mest klimavennlige alternativet.

Hva tenker du er fordelen med å ta toget over å fly?

- Vi som reiser med tog er også mye friere enn alle som står i kø til sikkerhetskontroll på en flyplass. Det er bare å hoppe på toget og suse av gårde, og ingen beslaglegger vannflaska di. Vi kan legge inn pauser, og spise en god middag i Danmark eller Nederland på veien. Og generelt er det mye hyggelige mennesker som reiser med toget! sier Marte.

Fra Kristiansand kommer man seg til Hamburg på en reisedag. Det blir en del togbytter. Noen kaller dette for «melkeruta», fordi det er så mange stopp underveis. Fra Hamburg går det nattog sørover og østover. Nattogene i Vest-Europa er stort sett nedlagt, så alle som skal vestover må legge inn en overnatting i Hamburg.

Hun anbefaler også Facebook-gruppen «Togferie», der er det mange gode tips å få både til togforbindelser og til hvordan man kjøper de rimeligste billettene. Selv valgte hun å kjøpe 5-dagers Interrail-billett for å komme seg til og fra England. I tillegg kjøpte hun noen plassreserveringer, og overnattet på ungdomsherberge i Hamburg. Fra Brussel tok hun tog under den engelske kanal direkte til London.

Merker du at det er billigere?

-Togferie er dessverre ofte dyrere enn å reise med fly, sier Marte irritert. -Det er rart at det mest miljøvennlige alternativet også er det dyreste. Vi i MDG jobber for at det skal være omvendt, og at togreiser både i Norge og EU skal bli mye billigere.

Etter den lange togturen til England i vår, har Marte planer om sørlandsferie til sommeren, og kanskje en togtur til Oslo. – Sørlandsbanen har vært hel-elektrisk i over 60 år, påpeker Marte med et smil. – Flyselskapene er ikke i nærheten av å kunne matche dette.

Susanne Hansen er student i Kristiansand og skal ikke på togferie i sommer.

Hvorfor skal du ikke på togferie i sommer?

-Jeg skal ikke ta toget i sommer på grunn av at reisetiden er betydelig lenger enn med fly. Har ikke så alt for mye tid å reise i sommer da jeg jobber store deler av sommeren og reisetiden hadde blitt mye lenger og mer kronglete. Vil heller prioritere å bruke tiden i Syden enn på toget.

Student Susanne skal ikke på togferie
 Foto: Privat

Student Susanne skal ikke på togferie Foto: Privat

Sjekket du om det var mulighet til å ta tog til der du skal, før du bestilte fly?

-Sjekket ikke tilgjengeligheten til å reise med tog før jeg bestilte reise. Skal til Kreta i sommer, som er en øy så hadde nok måttet tatt fly uansett, eventuelt tog og så båt, men det hadde blitt for mye styr. Tror heller ikke det hadde vært noe billigere.

Kan du vurdere det til neste ferie?

-Hvis jeg hadde hatt tilstrekkelig med tid og skulle til en destinasjon som ikke var altfor langt unna og ikke tok for lang tid å komme til med tog, ville jeg definitivt vurdert å ta tog, men jeg foretrekker fly da det er lettere og mer effektivt.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand