Sørnett

Nå kan du skaffe deg gratis byggvarer på gjenbruken

Desse vindauga er for gamle til å gå til gjennbruk, fordi stoffa som er brukt til å isolere dei er giftige.
 Foto: Jakob Ulvund

Desse vindauga er for gamle til å gå til gjennbruk, fordi stoffa som er brukt til å isolere dei er giftige. Foto: Jakob Ulvund

I det nye prosjektet Del med din nabo vil Avfall sør gi deg gratis byggevarer for å auke andelen gjenbruk.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2024 kl 13:59

Her ser du ein av kontainarane kvar byggvarer kan leggast for gjennbruk.
 Foto: Jakob Ulvund

Her ser du ein av kontainarane kvar byggvarer kan leggast for gjennbruk. Foto: Jakob Ulvund

- Del med din nabo er et nytt tilbud vi nettopp har innført på gjenvinningsstasjonene på Mjåvann og i Sørlandsparken. Her kan kunder levere fra – eller hente med seg byggevarer til ombruk fortel kommunikajsonsleder for Avfall Sør, Lars B. Pedersen.

Pedersen fortsetter med å gi eit eksempel på korleis denne ordninga kan utnyttast.

- Har man for eksempel ekstra takstein eller fliser fra eit byggeprosjekt, kan man setje dei på vårt nye mottak eller ta det med seg hvis det er levert inn, forteller Pedersen.

Laila Kristensen er maskinfører for Avfall Sør og har mange interessante eksempel på korleis denne ordninga fungerer

- For kanskje ein månads tid sidan kom det en mann som hadde med seg 17 meter med lister. Ein annan gong kom det ein med eit fullt hengarlass med ny og god isolasjon. Ingen av dei visste at det var moglig å legge det på avdelinga for Del med din nabo.

Tomas Andersen har jobba for Avfall Sør i over fem år som maskinførar.
 Foto: Jakob Ulvund

Tomas Andersen har jobba for Avfall Sør i over fem år som maskinførar. Foto: Jakob Ulvund

Ikkje alle kjenner til det

Reklame og bevisstgjering er noko dei ikkje har fullt fokus på enno. Dei fortel at det er mykje som må koordinerast før dei kan byrje å reklamere for fullt. Dei får dessutan allereie inn ein god del materialar.

- Vi får inn mest vindauge. Faktisk kan det av og til fyllast opp ein heil konteiner i løpet av nokon få dagar. Dessverre er mykje av dei dårlege, fortel Tomas Andersen. Han er også maskinførar og har jobba hos Avfall Sør i fleire år.

Dårlige materialer

Med “dårlege” meinar Andersen rett og slett vindauge som er frå før 1990-talet. Vindauge som er frå før denne tida, blir kasta fordi dei eksempelvis i 1965-75 brukte PVB til å issolere. PCB er eit svært giftig stoff og kan gi betydelege helseproblemer. Derfor blir vindauge frå før 90-talet kasta.

Det er framleis relativt få som kjenner til tilbodet om Del med din nabo. Difor er det fleire som kjem til gjennvinningsstasjonane for å kaste ting som godt kan gjenvinnast.

Nøkkelord