Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Fredrick Connelly (22) snuser daglig. Foto: Nikolai Steigedal
Statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at nesten halvparten av unge menn bruker snus daglig, eller av og til.
Nikolai Steigedal
Publisert: 14.02.2025 kl 12:05
Til forskjell fra røyk og e-sigaretter så oppgir flesteparten av de som snuser å være daglige brukere. I aldersgruppen 25 til 34 år er det 45 prosent som snuser i følge tall fra SSB. I gruppen 16 til 24 år er prosentandelen på 33 prosent.
Graf over snusbruk. Hentet fra Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/helse/helseforhold-og-levevaner/statistikk/royk-alkohol-og-andre-rusmidler/artikler/e-sigaretter-mest-populaert-blant-unge-kvinner Foto: Statistisk sentralbyrå
Man blir avhengig
Fredrick Connelly (22) er selv bruker av snus og bruker daglig. Han har brukt snus i fire - fem år, siden han gikk på videregående.
- I starten var det kult å prøve det med kompiser, men jeg tror i bunn og grunn at det er mest fordi man blir avslappet, også blir man jo avhengig da.
Fredrick Connelly (22) Foto: Nikolai Steigedal
Connelly sier videre at snusingen er en uvane.
- Det er en uvane jeg ikke blir kvitt. Eller kanskje ikke vil bli kvitt da.
Kjøper snus på nettet
Connelly bestiller snus i større kvoter gjennom nettbutikk, fordi det er billigere enn å gå i butikken hver gang man trenger mer snus.
- jeg kjøper på nettet, slik at det blir mindre dyrt. Jeg kjøper som regel snus for en måned i gangen, og bruker kanskje 7 - 800 kroner i måneden på snus.
Connelly kjenner flere som har sluttet å snuse, og har spurt om de har spart mer penger nå når de er ferdig med snusen.
- Alle jeg kjenner som prøver å slutte eller har sluttet med snus sier at de ikke har spart noe særlig, fordi de ender opp med å bruke pengene på andre ting i stedet for.
Økt forekomst av kreftsykdom
Kommuneoverlege i Kristiansand, Styrk Fjærtoft Vik sier at snusbruk blant unge har utviklet seg over lang tid, og delvis som en erstatning for røyking. Han sier at det har vært en ganske effektiv markedsføring av stoffene.
Kommuneoverlege, Styrk Fjærtoft Vik, sier at det er et sammensatt bilde som gir den økte utbredelsen av snusbruk. Foto: Anne Lise Norheim
- Det er kjent at det er vanedannende midler og de oppfattes av brukerne som beroligende og positive effekter av det. Så det er et sammensatt bilde som gir den økte utbredelsen av snusbruk.
Vik forteller at det er gjort en del studier på helsemessige konsekvenser av snusbruk, og at det er sannsynlig at den har en del av de samme effektene som vi ser ved røyking, men i mindre grad.
- Det er økt forekomst av kreftsykdom i slimhinner, munnhule, spiserør og bukspyttkjertel som sammenheng av langvarig bruk av snus. Det ser ut til at helserisikoen er lavere ved bruk av snus enn ved bruk av røyk, men det er likevel et skadelig stoff.
Ved spørsmål om hva som kan gjøres for å redusere snusbruk svarer Vik at noen av de virkemidlene som brukes er kampanjer av ulik grad, og økning i pris i form av avgifter.
Lever bare en gang
Connelly har tenkt litt over helserisikoene ved snusbruk, men aldri i noen særlig grad.
- Det er vel litt tankegangen om at man skal bare leve en gang. Jeg burde kanskje tenkt mer over det, men om det kommer forskning på at det er veldig helseskadelig eller dødelig så må man kanskje revurdere snusingen da.
Han vet ikke hvorfor såpass mange ender opp med å snuse, men tror det kan ha noe med at unge synes snusing er kult.
- Kanskje man bare begynner uten noe særlig grunn, eller fordi man synes det er kult med snus. Eventuelt er det nok noen som bytter det ut med røyking.