Sørnett

120 ansatte permitteres

- Når fabrikken går så godt som den gjør var det uventet at dette skulle skje, sier hovedtillitsvalgt ved Elkem om permiteringen.

Publisert:

Elkem Solar's plant in Kristiansand Foto: Elkem AS Photostream FABRIKKEN TIL ELKEM SOLAR Foto: Elkem AS Photostream

- Det var jo mange som ble overrasket. Det har vært fokus på å få Elkem Solar opp i 100 prosent drift. Og når fabrikken går så godt som den gjør var det uventet at dette skulle skje, forteller hovedtillitsvalgt på Elkem, Terje Andre Hansen.

Han forteller at markedet har utviklet seg, at det har blitt for mange aktører.

- Kundene våre sitter med fulle lagre. Vi kan jo ikke tvinge dem til å ta inn mer, sier Hansen som legger til at de i de siste årene har jobbet med å få ned kostnadene og være mest mulig konkurransedyktige.

3-4 måneder?

- De ansatte som har fått permiteringsvarsel har fått signaler om at de må belage seg på å være permitert i 3-4 måneder.

- Men dette veldig usikkert. Jeg håper jo personlig at de fleste er tilbake innen to måneder, sier hovedtillitsvalgte.

- Jeg håper at eierne våre snur på hver stein i Kina, og kanskje finner noen nye kunder til oss, sier han.

Redd ansatte finner nye jobber

- Alt har jo en smertegrense. Det som bekymrer er at våre ansatte til slutt kan finne seg nye jobber og da mister vi masse kompetanse. Det er det vi er mest redd for. De som har vært med fra starten sitter med masse kunnskap som de har opparbeidet seg. Det er faren hvis det går for lang tid. De beste er jo de som forsvinner først. Vi vet jo at Nordsjøen er i et generasjonsskifte, og det er sånne folk vi har som nordsjøindustrien er på jakt etter, sier Hansen som legger til at Elkem ikke kan konkurrer med de lønningene og ordningene de har i Nordsjøen.

- Det er jo ingen som liker å bli permittert. Men det er verst for vikarer og de som er midlertidig ansatt. De blir jo arbeidsledige, men de faste ansatte er ve godt mot.

Elkem er en bedrift som lager silisium til solcelleanlegg. Bedriften har til sammen 275 ansatte.