Sørnett

Årets refleksdag i dag

Trygg Trafikk setter i dag fokus på refleksbruk med en markering i Markens i kveld. - Sjansen for å bli påkjørt er 85 prosent lavere ved å bruke refleks enn å la være, sier distriktsleder i Trygg trafikk Vest-Agder, Ole Rath.

Publisert:

Her kan du se bilde av årets reflekser fra Trygg Trafikk. Klippet er laget av Trygg Trafikk.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JdZkvWzwNKw&feature=youtu.be[/youtube]

Ifølge Rath er kristiansanderne blant de mindre flinke til å bruke refleks. - En tredjedel av alle påkjørsler skjer i mørket. Med tanke på hvor få som er ute på denne tiden, så er det et ganske høyt tall, sier Rath.

Pushwagner

Grunnen til at de har en dag som dette er å sette fokus på at høstmørket har kommet, og hvor viktig det er å bruke refleks. Derfor har Pushwagner designet refleksene gratis for oss. I kveld skal elever på Havlimyra skole ha et opplegg i Markens hvor de blant annet skal dele ut refleksene.

- Vi er glade for at Pushwagner har valgt å stille opp gratis i dette prosjektet. I fjor stilte Magne Furuholmen opp på det samme prosjektet. Så det viser hvor viktig dette er, sier Rath til Sørnett.

-  Jeg vil at hele Norges befolkning, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord, skal gå med mine reflekser, sier Pushwagner til Trygg Trafikk sin hjemmeside.

- Tenk på dere selv

Rath påpeker at mange voksne er mest opptatt av å sette på refleksene på barna, men at de ikke er like flinke til å bruke disse selv.

- Det er viktig at de voksne også tenker på seg selv, og ikke bare tar på barna refleks, men også seg selv. Man blir ikke sett bedre i mørket når man er voksen enn når man er barn. Mange sier når vi treffer dem at de skal ta refleksene med hjem til barna. Da spør vi ofte om de ikke skal ha en selv også, sier distriktslederen.

Englevinger[sniplet faktaboks]

I kveld skal elever på Havlimyra skole ta på seg englevinger og følge folk over veien i krysset Markens gate og Henrik Wergelands gate. Her vil også refleksene som Pushwagner har designet, bli delt ut gratis.

Ønsker reflekspåpud

Ifølge Trygg Trafikks hjemmesider ønsker hele 76 prosent av befolkningen at det skal bli påbudt å bruke refleks når man er ute og går i mørket.

- Rundt 1000 fotgjengere blir skadet i trafikken hvert år. Bare 5 prosent av dem brukte refleks. Tenk deg en stor arbeidsplass med lignende skadetall der bare noen få brukte sikkerhetsutstyr. Det ville aldri blitt akseptert av samfunnet, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk til organisasjonens hjemmeside, som mener et påbud er på høy tid.

Unge mest skeptisk

Ifølge hjemmesiden viser en undersøkelse at det er unge voksne i alderen 18-29 år som er de mest skeptiske til et påbud. Men selv i denne gruppen sier hele 63 prosent ja til en lovendring. I alderen 40-59 år er 83 prosent for en slik lovendring.