Sørnett

Endrer kriterier for utslippstillatelse

Thomas Granfeldt, assisterende havnedirektør ved Kristiansand Havn. Foto: Dagny E. Ulland

Thomas Granfeldt, assisterende havnedirektør ved Kristiansand Havn. Foto: Dagny E. Ulland

I løpet av uka dumpes de siste steinmassene ved Kristiansand Havn. Neste gang det skal benyttes fyllmasse i havet vil det bli langt vanskeligere å få tillatelse til dette.

Publisert:

Sprengingen av Glencore Nikkelverks nye fjellhaller ble avsluttet i dag, mandag 05.oktober. Steinmassene fra sprengingen har blitt brukt til fyllmasse i forbindelse med utbyggingen av den nye cruisekaia til Kristiansand Havn.

I vår kunne Sørnett fortelle om steinmassene som førte til forurensning av Kristiansands skjærgård. Massene inneholdt nemlig store mengder plastavfall som havnet i havet og ble skylt opp langs skjærgården. Forurensningen ble anmeldt i februar, men politiet valgte å henlegge saken da de ikke hadde tid til å fortsette etterforskningen.

 

Plukket plastkabler

Skjærgårdstjenesten og Kristiansand Havn har begge vært opptatt av oppryddningsarbeidet, og mener de har gjort jobben sin godt.

- Vi har plukket opp langt mer enn det som har blitt brukt i sprengningsarbeidet til Glencore, sier Thomas Granfeldt assisterende havnedirektør.

Videre sier han at de ikke lenger plukker plastkabler i skjærgården. Arbeidet ble avsluttet i august.  Thomas Granfeldt bekrefter at ukas lass med fyllmasse er det siste som brukes i arbeidet med den nye Cruisekaia. Alt i alt har Kristiansand Havn mottatt 148 000 kubikk fyllmasse av Glencore Nikkelverk, i følge Jarl Sandnes ved Service og eiendomsavdelingen, Glencore Nikkelverk

 

Har lært

Fylkesmannen ga Kristiansand Havn en utslippstillatelse hvor det sto "det kan fylles ut inntil 350 000 m3 rene masser (sprengstein, sand og grus) i det omsøkte området." Senioringeniør i miljøavdelingen hos Fylkesmannen, Bjørn Watne Østerhus, sa til Fædrelandsvennen i midten av mars at plastrørene ikke var en del av hva de tenkte på da begrepet «rene masser» ble brukt.

Tore Egeland, sjefsingeniør i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder, sier at de har lært av denne hendelsen.

- Neste gang noen vil søke om en lignende utslippstillatelse vil kriteriene være annerledes, sier han og fortsetter:

- Vi kommer til å ta forbehold om flere faktorer som kan føre til forurensning ved slike utslipp, noe som gjør at de som søker om utslippstillatelse får flere krav å forholde seg til.

Sprengningsarbeidet med fjellhallene til Glencore Nikkelverk har pågått siden august 2014 og var forventet å være ferdig mars 2016.  Nå gjenstår kun teknisk sluttarbeid, og målet er at fjellhallene skal stå ferdig til bruk i februar.