Sørnett

KOMMENTAR: Grådighet?

Streiker Start-spillerene på grunn av grådighet? ARKIVFOTO: Magnus S. Fossen

Streiker Start-spillerene på grunn av grådighet? ARKIVFOTO: Magnus S. Fossen

Det er ingen tvil om at sponsorinntekten er viktig, men man kan ikke se bort ifra det at det er fotballspilleren selv som må spille i disse skoene. Forskjellige føtter trenger forskjellige sko.

Publisert:

I Oddernes Avis denne uken kan du lese en kommentar der journalisten går hardt ut mot en streik han mener er basert på grådighet. I kommentaren skriver journalisten mer eller mindre at han synes spillerne bare tenker på seg selv og ikke bryr seg om klubbene sine som sliter med røde tall. Han hinter også til at tippeligaspillerne er overbetalte og i bunn og grunn burde være fornøyde med å kunne drive med noe de fleste av oss drømte om som barn.

En av journalistens mest sentrale synspunkt er om dette med fotballutstyr. Han mener at ønsket om å bestemme hvilke fotballsko man vil ha selv blir å rane tippeligaklubbene for en viktig inntektskilde. Det er ingen tvil om at sponsorinntekten er viktig, men man kan ikke se bort ifra det at det er fotballspilleren selv som må spille i disse skoene. Forskjellige føtter trenger forskjellige sko. Slik er det. For at en idrettsmann skal kunne prestere sitt beste må man ha riktig utstyr. Personlig tror jeg at klubbene kan tjene minst like masse penger på individuelle sponsoravtaler som de gjør gjennom en klubbsponsor.

Milliardindustri
At journalisten kaller fotballspillere for overbetalte, blir feil. Fotball er en milliardindustri og man kan argumentere for at underholdningsverdien i seg selv er nok til å rettferdiggjøre disse millionlønningene. Jeg vil påstå at journalisten har et enkelt syn på fotballhverdagen. Han skriver selv: “Hadde jeg vært fotballspiller i norsk eliteserie i dag, så hadde jeg sneket den altfor høye lønnsslippen inn på kontoen min, og holdt kjeft, i håp om at ingen ser hvor uforskammet godt jeg har det”. Det oser ikke akkurat av kunnskap i den uttalelsen.

Det kreves et stort talent og mange år med trening og slit for å komme seg gjennom nåløyet for å havne i en eliteserieklubb. Det må satses hardt og sannsynligvis må man et par hakk opp på 20-årene før man i det hele tatt kan drømme om en millionlønning. Om man faktisk har klart å komme så langt er ikke akkurat kampen over. Journalisten i Oddernes Avis beskriver fotballhverdagen som en dans på roser. Slik er det ikke. Å være fotballspiller er ikke en jobb. Det er en livsstil. Strenge krav til kosthold, trening og oppførsel settes, og det er det ingen som kommer seg unna.

Overbetalte?
La oss gå tilbake til påstanden om at tippeligaspillerne er overbetalte. Jeg vil påstå at om man er fotballspiller er man heldig om man får være aktiv på et tippeliganivå i 10 år. Er man enda heldigere kan man tjene et par millioner i året gjennom hele den profesjonelle karrieren. Da sitter man igjen med 20 millioner før skatt, hus, bil, kosthold etc. Med andre ord så tror jeg ikke at man har mange millioner igjen etter endt karriere. Så hva skjer med de som har satt utdanningen til side for å nå frem i fotballverdenen? Alle kan ikke bli ekspert i TV2 eller fotballtrener. Så hva skjer da?

Nå skal ikke jeg vie hele min kommentar til journalisten sin mening om at fotballspillere er overbetalte. Han sier at kravene til NISO bærer preg av grådighet. Og sier at det er som å kaste stein i glasshus. Han begrunner ikke den uttalelsen eller nevner alle kravene som ble lagt frem. Det er betenkelig. Det er enkelt å bygge opp sin egen argumentasjon om man tilbakeholder fakta.

En ting journalisten sier i sin kommentar i Oddernes Avis kan jeg si meg enig i. Sist uke var det streik, og nå er den over.