Sørnett

Rekordoppmøte på ekteparkonferanse

Rune og Agnes Olsen har arrangert ekteparkonferansen i syv år Foto: Jeppe Stensland

Rune og Agnes Olsen har arrangert ekteparkonferansen i syv år Foto: Jeppe Stensland

Familiefokus i Agder holdt i helgen sin årlige ekteparkonferanse, denne gangen på Solkollen barnehage på Hånes. Aldri før har like mange par deltatt på arrangementet.

Publisert:

Rune og Agnes Olsen har vært gift i 28 år, og vært med på arrangere ekteparkonferansen i syv år. De er en del av en ledergruppe bestående av tre ektepar som årlig organiserer konferansen gjennom Familiefokus i Agder.

- Det er alltid nye ting man kan lære om det å være gift, så hensikten med konferansen kan du si er å forbedre et allerede godt ekteskap gjennom samtaler med hverandre. Vi snakker ikke så mye direkte med parene som kommer hit, for hensikten er ikke at vi skal forstå dem, men at de skal forstå hverandre, forteller Rune Olsen.

Rekordmange deltakere

- Engasjement i år har vært veldig bra. Vanligvis kommer det rundt 30 par, men i år ble vi akkurat 40 par. Vi startet med disse kursene fordi vi selv har fått utrolig mye ut av lignende arrangementer tidligere, og ønsker å dele dele dette med så mange andre som mulig, forteller ekteparet.

Hvorfor har tror dere pågangen har vært så stor i år?

- Vi var veldig heldig med at regjeringen åpnet opp for muligheten for å ha større arrangementer med flere mennesker. Hovedfokuset på konferansen er kommunikasjon, så det er mulig at pandemien har gjort det slik at flere par har fått et større behov for hjelp eller mer kunnskap om å ta de vanskelige samtalene sammen, forteller Jonas Olsen

- Dette er også første gangen vi har hatt forelesere fra utlandet. Terapeutparet Nancy og Drew Harper har kommet fra Canada har og blant annet undervist om hvordan sex kan bli et problem i mange forhold, og hvordan man kan ha gode samtaler rundet dette. De er kjent for å være veldig dyktige så det kan også ha bidratt til trekke flere par hit, fortsetter Olsen.

Man kan alltid bli bedre

Kjartan og Janette Leivsett er et av parene som deltok på årets konferanse. De har vært med på arrangementet tidligere, og forteller at de har fått store utbytter fra det.

- Alle ekteskap har sine utfordringer, men vi ønsker å fortsette å være være gift og ha det så godt som mulig sammen. Vi er alltid åpne for å lære nye ting som kan hjelpe med det, forteller Kjartan.

De forteller at for dem handler det om hvordan man kan ta en god relasjon og gjøre den enda bedre.

- Det som står mest frem for oss er hvor oppriktige og ærlige de som holder foredragene er. De forteller om utfordringer i sine egne liv og forhold i stedet for noe de har lest i tekstbok. Det jo temaer som kan være vanskelige å snakke om, så da hjelper det veldig at de byr så mye på seg selv først. Det inspirer oss til å snakke sammen på samme åpne  måte, fortsetter hun.

[img228504_2LF]

Kristent arrangement

- Familiefokus er del av Ungdom i oppdrag som er en felleskristen misjonsorganisasjon. Så bibelen er grunnlag for det vi underviser, og troen er veldig viktig for oss. Alle er velkomne hit uansett om de er kristne eller ikke, men i dag for eksempel startet vi undervisningen med å lese fra høysangen så det vil kanskje ikke føles så naturlig hvis man ikke er kristen. forklarer Jonas Olsen

Deltaker Janette Leivsett forteller at selv om undervisningen tar for seg mye religiøs tematikk, handler det i bunn og grunn om forholdet mellom parene som kommer. Hun sier  hun vil anbefale konferansen for alle par uansett religion.

[img228504_3LF]

Ungdom har mest behov for hjelp

Til tross for rekordmange deltagere på ekteparkonferansen som fokuser på forebygging og styrkelse av forholdet, forteller terapeut og leder på familievernkontoret Sandra Furseth at antall par som søker hjelp ikke har økt siden starten av Corona pandemien.

- Vår opplevelse er at par som allerede sliter med forholdet kan ha fått sin situasjon forverret av for eksempel hjemmekontor og karantener, men det har ikke ført til en generell økning av par som søker hjelp. Avdeling for barn og unges psykiske helse(Abup) har imidlertid fått en betydelig økning henvendelser. Da er spesielt ensomhet en utfordring som har økt mye de siste to årene, forteller Furseth