Sørnett

Tyvstartet Norge-opphold med et år på folkehøgskole

Jenna (18) er storfornøyd med året på norsk folkehøyskole før resten av familien flytter etter hun på høsten. Foto: Håvard Sagen

Jenna (18) er storfornøyd med året på norsk folkehøyskole før resten av familien flytter etter hun på høsten. Foto: Håvard Sagen

Familien til amerikanske Jenna (18) flytter til Bergen i 2018. Den unge amerikaneren fra Pennsylvania tok derfor ett år på Folkehøyskolen i Kristiansand for å lære om den norske kulturen og språket før resten av familien flytter over.

Publisert:

- Jeg ville gjerne lære meg mye om den norske kulturen før jeg og min familie flyttet hit. Norske studenter er ikke så ulike amerikanske studenter, jeg har fått meg flere gode venner som jeg henger med på kveldene etter skoletid. Vi har også reist på to skoleturer. Den ene var i Oslo, og den andre var i Sverige, selv om nordmenn hater det landet, humrer Jenna (18).

Søkerne får svar 1. februar
Antall søkere til folkehøgskoler har økt i de siste årene. Den 1. februar får søkerne svar på om de har kommet inn på sin favorittlinje på de 80 forskjellige folkehøgskolene som fins i Norge. I Agder så finnes det fire folkehøyskoler og blant linjene så kan en velge mellom med blant annet bil, fotball, dyr og naturlinjer.

Folkehøgskoler blir stadig mer populært blant unge etter videregående. Skolene tilbyr linjer hvor elevene får mulighet til å drive med den aktiviteten de elsker blant annet idrett, musikk eller friluftsliv. Folkehøgskoler har egne plasser hvor elevene bor og skolene arrangerer turer flere ganger i året.

Mange søkere
Administrasjonsleder Iren Pedersen på Kristiansand folkehøyskole forteller at skolen er nå inne i sitt tredje år som folkehøyskole og at søkertallene har vært høye.

- Søkertallene steg voldsomt fra 2016 til 2017, men har sunket litt inn i 2018/19 året. Men søkertallene er enda høye Elevene får mye for pengene ved at de holder til her på skjærgården ved Kristiansand feriesenter. Elevene får god og hjemmelagd mat hver dag, forteller Pedersen.

[img174145_2LM]

Blant linjene man kan velge mellom så forteller Pedersen at den mest populære er «dyr og natur». Da er elevene mye på Dyreparken i Kristiansand og ser på de forskjellige tropiske artene som finnes der. Hun forteller også om en ny linje har startet dette skoleåret, som heter "Water Adventure". Den ble full første gang denne ble tilbudt på Kristiansand folkehøgskole.

Pedersen forteller videre at skolen har et tilbud til enslige mødre som får barn i ung alder.

- Da kan vi kjøre barna til barnehagen på morgenen og mødrene har vanlig dag på skolen vår og på kveldstid så er moren med barnet sitt i fritiden.

[img174145_3RM]

God overgang til voksenlivet
Rektor Tor Inge Askeland på Kristiansand folkehøyskole, synes at folkehøyskole gir elevene mulighet til å bli kjent med seg selv, får ro og åpner perspektivet som gir unge en behagelig overgang til voksenlivet.

- Mange unge mennesker føler at de er slitne av skole etter tretten års skolegang. Derfor ønsker mange å gjøre noe annet i hverdagen enn å gå å studere på skole, forteller rektor Askeland.

 

Elev Benjamin Aas (20) er storfornøyd med valg av folkehøgskole, han er også miljøarbeider i klassen sin.

- Folkehøyskole gir elever muligheter til å vokse som person med et annerledes år hvor en får drive med det en elsker som for eksempel idrett. Året på folkehøyskole gir en pause fra skolen. Det er også et år hvor en kan realisere drømmer, reise mye som gir en god overgang fra videregående skole til studier.

Benjamin forteller at klassen hans har reist til Rio de Janeiro i to uker med volleyball-linja. De fikk se flere volleyballstjerner trene i Brasil. Det sier han var kjempeartig.

[img174145_4LM]

[faktaboks]