Sørnett

Shalam Women er en trygg havn for sexarbeiderne

Fra venstre: Kristina Streikute, Maria Jakobsen og Åse Måsvold Hogga er tre av damene som arbeider i Shalam Women.

Fra venstre: Kristina Streikute, Maria Jakobsen og Åse Måsvold Hogga er tre av damene som arbeider i Shalam Women.

I 2017 ble det bekreftet at det var et stort behov for et tilbud blant kvinner som selger sex i Kristiansand. Dette var begynnelsen for lavterskeltilbudet Shalam Women. - Det var som å bevege seg frem i tåka da vi begynte forteller Åse Måsvold Hogga

Publisert:

Det som startet som et prosjekt med kun en bil til disposisjon, har nå blitt en møteplass og café for kvinnene som benytter seg av tilbudet i Kirkegata 29. Her kan de komme og få alt fra hygieneartikler, brukerutstyr og varme klær til gode samtaler og flere kopper kaffe. Jeg møter de ansatte Maria Jakobsen, Kristina Streikute og Åse Måsvold Hogga i caféen som har fått navn Haven. Dette skal være en trygg havn for kvinnene som kommer innom.

- Det er vår jobb å bygge opp tilliten vi har til jentene, og lage en arena hvor de føler seg trygge. Kvinnene har reist tykke vegger som beskyttelse og er beinsterke jenter, forteller Åse. - De trenger å ha oppe denne veggen, for å kunne arbeide slik de gjør, fortsetter Kristina. 

[img219412_2RM]

Shalam Women driver hovedsakelig med oppsøkende arbeid. De skiller mellom det de kaller «utendørsmarked» og «innendørsmarked». Innendørsmarkedet er de som annonserer på ulike nettsamfunn hvor man kan kjøpe og selge sex. Her oppsøker Shalam Women kvinnene ved å sende en tekstmelding hvor de forteller hvem de er, hva de tilbyr og når de har åpent. Utendørsmarkedet er de kvinnene som selger sex på gateplan.
- Med jevne mellomrom oppsøker vi gatemiljøet på kveldstid. Dette gjør vi for å skape kontakt med kvinnene, i tillegg deler vi ut noe varmt å drikke eller slår av en prat hvis det er naturlig.

- Vi opplever å få ulike reaksjoner av kvinnene som oppsøker lokalene våre. Felles er at de viser en stor takknemlighet på hver sin måte. For noen begynner tårene å renne før de får satt foten over dørstokken. Takknemligheten uttrykkes for noen gjennom ord, men også gjennom kroppsspråk. Noen stiller spørsmål til hvorfor vi gjør dette for dem. Mange er kanskje ikke vant med å bli vist så mye godhet og vennlighet. Dette forteller Maria.

Ved siden av det oppsøkende arbeidet, informerer og underviser Shalam Women på ulike arenaer om menneskehandel og prostitusjon. Når vi oppsøker kvinnene ønsker vi å kartlegge miljøet slik at vi kan informere om tilbudet vårt til de som ikke kjenner oss fra før. Vi opplever at tilbudet vårt spres raskt innad i miljøet, faktisk over landegrenser og nedover i Europa sier Maria.

[img219412_3LF]

Covid-19 pandemien har rammet kvinnene som arbeider med prostitusjon hardt. Rapporten  «Oversett og etterlatt» viser at det ikke ble innført noen ordninger som ga sexarbeiderne noe form for kompensasjon for økonomiske tap, som førte til at flere fortsatte å selge sex til kunder de ellers ville sagt nei til, for å få penger til mat og bolig på tross av pandemien. Det førte også til at terskelen for å anmelde tilfeller av grov vold og utnyttelse ble høyere fordi man selv risikerte å bli straffet for brudd av smittevernreglene.

- For kvinnene vi møter har det vært en vanskelig tid, men vi i Shalam Women har vært heldige med å kunne ha åpent tilbudet under hele perioden. Det har vist seg å være til stor hjelp for mange. Vi har fulgt flere kvinner til politistasjonen for å levere anmeldelse, henvist til helsehjelp og hatt mange samtaler om vonde ting som har skjedd, forteller Maria.