Sørnett

- Kroppspråk er viktig i håndballen

Ole Gustav Gjekstad holdt på torsdag et foredrag om kroppsspråk under fagdagen på Universitet i Agder. Foto: Jon Kåsa

Ole Gustav Gjekstad holdt på torsdag et foredrag om kroppsspråk under fagdagen på Universitet i Agder. Foto: Jon Kåsa

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad bruker Katrine Lunde som eksempel på hva et godt kroppsspråk på banen betyr for å få et psykologisk overtak på håndballbanen.

Publisert:

- Det er viktig at spillerne mine i Vipers viser et autoritært kroppsspråk på banen, sier Vipers-trener og tidligere landslagspiller Ole Gustav Gjekstad.  Vipers-treneren holdt en halvtimes foredrag for en fullsatt forsamling på UiA torsdag formiddag. Gjekstad var invitert til fagdagen "misforstå meg rett", som ble arrangert av kommunikasjonslinja ved universitetet. Foredraget handlet om hvordan man kan være bevisst på eget kroppsspråk på håndballbanen, og generelt i livet.

Katrine Lunde har et autoritært kroppsspråk
For å beskrive en autoritær en holdning og kroppsspråk han ønsker å se av sine spillere på banen bruker han Vipers og landslagskeeper Katrine Lunde som eksempel.

- Når Katrine er på sitt beste har hun et kroppsspråk som såpass direkte og autoritær som viser at hun eier dette målet. Det gjør at flere av verdens beste håndballspillere er livredd for å skyte på hun. Hennes passe arrogante utstråling gjør at flere angrepspillere blir usikre og nervøs i møte med Lunde. Dermed har hun allerede en psykologisk overtak allerede før kampen settes i gang, sier treneren om sin 38-år gamle keeper med hele 350 landskamper for Norge og regnes av mange som en av verdens beste håndballkeepere.

I tillegg til å skryte av egen keeper, trekker han fram verdens beste spiller i sjakk, Magnus Carlsen for å få fram poenget sitt om hvordan kroppsspråket skaper et psykologisk overtak.

- Når han spiller et parti sjakk mot de aller beste lyser det av han; "Deg har jeg tenkt til å pisse på", sier han.

Videre utdyper han at en slik utstråling gjør at motstanderen trekker seg og føler at motstanderen er uslåelig. Det er en slik utstråling Gjekstad sa flere ganger i løpet av foredraget han ønsker fra sine spillere i Vipers Kristiansand.

- De beste jeg har trent gruer seg til kamp

 

Videre i foredraget forteller den 51 år gamle håndballtreneren at det er helt naturlig å være nervøs, usikker og vise en manglende lyst for å spille før en kamp som er viktig.

- Men det er måten man viser det som er viktig. Er det lurt å vise til motstanderne at man er nervøs før en kamp? Svaret er nei, konstaterer Gjekstad til et fullsatt auditorium på Universitet i Agder.

"Noen av de beste håndballspillerne jeg har trent gruer seg til kamp"


Videre legger han til de beste håndballspillerne han har trent ofte gruer seg til kamp.

- Da jeg var trener i Larvik hadde jeg Gro Hammerseng Edin som spiller. Før en kamp for Larvik var hun såpass nervøs at hun gruet seg til kamp. Grunnen til at hun gruet seg er nervøsiteten. Nervøsiteten kommer av at det betyr mye for hun å spille bra. Det handler om hvordan man opptrer ovenfor motstanderen sine, sier han og legger til at da er det viktig å vinne duellene på banen uten ball. Det er spesielt i hilseprosedyrene før kampen for å skjule sine egne svakheter og finne svakheter hos motstanderne man kan utnytte legger han trykk på i sin PowerPoint-presentasjon i sal B1 007 på Universitet.

Simulerer en utrygg verden
Ole Gustav Gjekstad trener Vipers som deltar i Champions League. Derfor reiser de ukentlig til land som Ungarn, Ukraina og Russland. Forrige helg var de i Gyor og møtte en av verdens beste håndballklubber.

- Det var hyggelig i Gyor. Det var bare 5500 sinte ungarere som buet på oss hver gang vi hadde ballen. Men det var ikke spytting fra tribunen og drapstrusler før kampen som man finner andre steder, sier håndballtreneren.

"Det er viktig å simulere en utrygg verden som venter oss i Europa"

Han legger til at det er av den grunn viktig å forberede jentene på en slik utrygg og uvant verden nedover i Europa mot de aller beste lagene i verden som man ikke finner i Norge hvor "Fair-Play" står i fokus

- Derfor simulerer vi hjemme i Kristiansand på trening hva som venter oss i en Champions League kamp mot tøffe motstandere og røffe og til dels ufyselige fans. Da tolererer jeg mye tøffere takhøyde enn vi er vant til ellers, sier han.

[img190942_2LF]

- Det er viktig at de hyggelige og greie jentene vi har på laget blir tøffere mentalt når vi reiser ut i Europa, legger han til.

- Viktig å få fram det beste i alle spillerne
Under temaet kroppsspråk som Vipers-treneren med 149 landskamper fikk æren av å holde, bruker han god tid til å forklare hvordan han som trener best mulig får fram det beste i hver spiller.

- Alle spillere er forskjellige. Som menneske har de forskjellige personligheter, sier han.

Gjekstad forteller at han er bevisst på eget kroppsspråk i samtaler med spillere ut i fra hvordan personlighet spilleren selv har.

- Gro Hammerseng Edin kunne jeg være tøff mot, både verbalt og i kroppsspråk. Da får jeg fram det beste hun kan. Men en annen spiller kan falle sammen hvis jeg er like tøff mot vedkommende. Da må jeg være mer myk for å fram det beste i den spilleren, sier Gjekstad.