Sørnett

Økt skogbrannfare

Langtidsvarselet for Kristiansand viser sol så langt en kan se. For mange betyr dette grilling, sene kvelder i hagen og bading. Men det fine været kommer med en pris.

Publisert:

- Lengre tider med sol og tørke vet vi av erfaring bringer med seg utrykninger. Heldigvis kom våren sent og trærne spretter nå for tiden, så plantene har mye væske i seg, sier Hans Arne Madsen forebyggende leder i Kristiansand Brann og Redning IKS.

Hans Arne Madsen
 Foto: Arkivbilde

Hans Arne Madsen Foto: Arkivbilde

Med økende brannfare i Agder og store deler av resten av landet kan i verste fall lede til skogbrann. Det finnes da flere tips en kan følge for å holde seg på den sikre siden.

- Alle må ta ansvar og følge det generelle bålforbudet. Flasker og bokser og annet søppel hører ikke til i skogen, jordet eller grøfta, sier Madsen

For å minimere sjansene for skogbrann har vi bålforbud mellom 15. april og 15. september. Men bålforbud til tross er skogbrann-statistikken på vei i feil retning.

Økende problem

Ifølge statistikk fra direktoratet for samfunnssikkerhet var 2022 et rekordår for skogbrann, sett bort i fra 2018 som hadde unormalt mange branner.

Agder topper listen for skog og gressbrann siden 2016, med 1252 branner i skog og mark.

- Vi bor i en landsdel med mange soldager, samtidig har vi mange turister i den mest kritiske perioden om sommeren. Vi har også en slags kulturarv med å svi gress hvis vi beveger oss litt vestover i regionen. Alt dette bidrar til at vi topper den statistikken, sier Madsen

Men skogbrannfare til tross, vil det fine været by på en forsmak på hva sommeren kan tilby. Marius Haraldstad sier han skal kose seg max i finværet den neste uken.

- Det blir nok mye frisbeegolf fremover, sier Haraldstad.

Men badetemperaturene er noe Haraldstad ikke har tenkt over enda.

- Nei, en må nok vente en liten måned før jeg hiver meg uti, sier han lattermildt.

- Er skogbrannfare noe du tar hensyn til i skog og mark?

- Ja selvfølgelig er det noe jeg tenker litt ekstra over når jeg er ute i skogen nå om dagen.