Sørnett

Privatlivet ditt delt på Facebook?

Det finnes Facebook-grupper for foreldre hvor de deler opplysninger om barna sine. Det blir skrevet alt i fra "Min datter har aldri blitt invitert på fest til" til "Sønnen min har begynt å bruke rusmidler i en alder av 16. Hvordan forholder jeg meg til dette?". Vi har snakket med medieforsker Niamh Ni Bhroin om dette.

Publisert:

- Det som er hovedproblemet med saken er at mange av foreldrene ikke velger å være anonyme noe som kan være skadelig for barna på forskjellige måter. Dette kan føre til flauhet blant barna deres og i det verste utfallet mobbing. Det ender jo opp med at barnas privatliv ikke blir privat og teknologiselskaper ender opp med utrolig mye informasjon om dem, sier Niamh Ni Bhroin som har doktorgrad i medievitenskap.

Hun fortsetter å forklare hvordan man bør være varsom med hva man deler på nett og ta en vurdering på om det man deler faktisk er greit å dele i det hele tatt.

- Hvis man søker informasjon uten personopplysninger er det mye mindre skadelig for de rundt deg eller i dette tilfelle barna dine, sier Bhroin.

Liv Sandbæk studerer ved UiA. Hun mener foreldre bør bruke andre måter på å finne informasjon om ungdomstiden enn å dele barnas sin.

- Jeg syns ikke det er bra for oss unge at foreldre deler informasjon på denne måten. Det er viktig at vi får holde vårt privatliv til oss selv og får dele det med de vi selv velger. Hvis foreldre er nysgjerrige på hvordan de skal håndtere oss finnes det andre måter enn å dele sine personlige opplysninger på nett og sette oss i fare for å få konsekvenser av det, sier Liv.

Nøkkelord