Sørnett

Alle er forskjellige, men alle skal ha like muligheter

Gøy med kampsport
 Foto: Alexander Sollid

Gøy med kampsport Foto: Alexander Sollid

I samarbeid med Agder idrettskrets arrangerte Norges Kampsportforbund, Norges Bokseforbund og Norges Bryteforbund åpen kampsportdag på Idda Arena i Kristiansand. Arrangementet var for alle som har en funksjonsnedsettelse og var en fin dag for å samle alle som ville delta. Deltagerne fikk muligheten til å prøve aktiviteter som ju jitsu, karate, boksing, bryting og håndbak.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2024 kl 22:29

Like muligheter, alle skal få mulighet til å delta

- Det har vært helt fantastisk mye idrettsglede her i dag, sa prosjektkonsulent for
paraidrett i de tre særforbundene, Emil Hatten Engerbakk. Dårlig vær førte til litt mindre oppmøte enn først påmeldt. Selv om det kunne vært flere til stede, var tilbakemeldingene fra de som møtte opp at det hadde vært en fin og morsom dag. Og etter arrangementet, merker særforbundene og de lokale klubbene at flere ønsker å fortsette med kampsporttrening.

Foto: Alexander Kjenstadberg Sollid

Foto: Alexander Kjenstadberg Sollid

Det viktigste for oss er å gi en god opplevelse med kampidrettene for deltakerne og vise mulighetene med tilbud i nærmiljøet. Et av våre mål er at deltakerne skal finne et tilbud de ønsker å begynne med i de lokale klubbene og sin arena, og det opplever vi at skjedde i dag. All honnør til den innsatsen trenere og klubbene har gjort i dag med sin inkludering og åpenhet, forteller en fornøyd Emil. Emil har et familiemedlem med cerebral parese og erfaringer innen paraidrett som gjør at han brenner for at alle skal ha like muligheter og til å drive aktivitet ut fra sine forutsetninger.
- Idrett er en veldig fin arena for alle.
Sammen med Agder Idrettskrets, Norges Bryteforbund, Norges Bokseforbund og
Norges Kampsportforbund ønsker Emil å rekruttere flere deltakere ut i idretten og de lokale klubbene. De erfarer at flere kan være skeptiske til kampidrettene, og derfor begynte de med åpne kampsportdager rundt
om i landet. Her skal fokuset være idrettsglede og ufarliggjøring. Et slik arrangement
kan være et bidrag til å vise hva kampidrettene omhandler – ha det gøy med variert og spennende aktivitet i et fellesskap.
- Gleden her i dag var tydelig, både fra deltakerne og alle trenerne som bidro til dagen. Vi ønsker å takke alle deltakerne som møtte opp for å prøve kampidrettene sammen med oss, sa Emil

Startet karate som 60 åring

En av trenerne som var til stede var 68 år gamle Åge Henriksen. Åge var med å lære
deltakerne karate. Han startet å trene karate som 60 åring etter han ble uføretrygdet.

- Sofalivet var ikke noe for meg.
Det er hardt, men moro, sier han med et glis.
Åge ville være med i et aktivt miljø og så en dag en karateoppvisning på
sørlandssenteret og prøvde det ut. Nå har han snart svart belte. Han oppfordrer alle til å prøve å trene senere i livet sitt også.
- Det er et fantastisk tilbud. Folk får prøve seg på alt og finne ut hva som passer sin
egen funksjonsnedsettelse, forklarer Henriksen. Han legger til at det er bra at det er samlinger fra forskjellige klubber slik at alle blir inkludert og kan føle seg trygge.

En lys vei
En av deltakerne som var med heter Andreas Findal Andersen. Han er født døv og
har tidligere i livet hatt en plan om å bli profesjonell håndballspiller. Men han mistet
håpet etter diagnosen sin, der han mistet mye av synet sitt.

Andreas Findal Andersen
 Foto: Alexander Sollid

Andreas Findal Andersen Foto: Alexander Sollid

- Jeg hadde en lovende framtid, sa Andersen.
Dette er første gangen Andreas har vært med på noe som dette, og sa det var uvant å trene sammen med andre som har funksjonsnedsettelser. Han vil trene seg opp til å bli bedre og syntes boksing var spesielt gøy. Etter samtaler med trenere har han fått større håp og føler han kan prestere på et
høyt nivå.
-Det betyr mye å finne en lys vei, og hvis jeg finner riktig sport kan jeg bli så god at
jeg kan prestere mot alle, forklarer Andersen.